Wonen in een betongeprinte zwerfkei
Het eerste betongeprinte huis dat ook ingericht en bewoond zal worden, komt dit jaar nog te staan in de wijk Bosrijk in Meerhoven. Dit project Milestone is een samenwerking van bouwbedrijven, gemeente Eindhoven en TU/e’s 3D Concrete Printing. In totaal komen er vijf huurwoningen in het landschapspark; eerst een bungalow en later een drie verdiepingen tellend huis.
Project Milestone heeft als doel de techniek 3D-betonprinten ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. In de Eindhovense Groenplaats Bosrijk, een landschapspark in Meerhoven waar woningen te gast zijn in het groen, worden de komende jaren vijf woningen geplaatst van geprint beton.
Wereldprimeur
Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De TU/e is met haar 3D Concrete Printing Centrum - onder leiding van hoogleraar Theo Salet - een van de wereldkoplopers op dit gebied. De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik genomen worden, en dat is een wereldprimeur. Dat betekent onder meer dat de woningen moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De woningen worden als beelden in een beeldentuin gezet.
Realtime innovatie
De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. Zo zal de eerste woning een gelijkvloerse woning worden die off-site wordt geprint. De ambitie is om de vijfde woning, bestaande uit drie lagen, op locatie te realiseren. Voor de samenwerkende partners is Milestone echter nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector.
Zwerfkeien
Het ontwerp van Van Houben/Van Mierlo architecten is geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen gerealiseerd worden die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Vormen die door middel van de 3D-printer op een snelle wijze kunnen worden gecreëerd. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan de bewoners. Dit geldt met name voor de buitenzijde van de woning. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenzijde wordt goed bewaakt. De ‘antieke kast’ kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaats.
Vanmiddag, woensdag 30 mei, ondertekenen de partners (gemeente Eindhoven, TU/e, Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos) de samenwerkingsovereenkomst. De daadwerkelijk start van de bouw wordt pas over een half jaar verwacht. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.
Op 22 juni houdt de TU/e een 3D Concrete Printing Symposium.
Discussie