In finale TU/e Contest moet ieder woord raak zijn
Een biosensor voor antibioticagebruikers, software voor ontwerpers en een rugzak voor blinden vielen dinsdagavond in de prijzen bij de TU/e Contest. Twintig deelnemers hielden een pitch van een minuut, zes van hen werden door de jury uitgenodigd hun inzending toe te lichten. Het beste idee kwam van aWeare, het beste prototype werd ingebracht door Ratio en het meest veelbelovende studententeam is volgens de jury Team T.E.S.T.
“Eén minuut is echt heel erg weinig”, zegt Anouk van der Lee (student Industrial Design) van Team Solid vooraf. In zestig seconden moet zij vertellen over het energiesysteem dat gebaseerd is op ijzerpoeder en roest. Metal Fuels heet het, of Power2 Metal. “We doen onderzoek naar de opslag van duurzame energie. Het probleem is dat er soms te veel energie is, en soms te weinig. ‘s Nachts is er bijvoorbeeld geen zonne-energie.”
Team Solid is ontstaan uit een honorsgroep onder leiding van TU/e-hoogleraar Philip de Goeij. “Je kunt energie opslaan door ijzer om te zetten in roest en roest weer terug in ijzerpoeder. Het is een circulair proces dat zou kunnen plaatsvinden in grote installaties. Daarvoor zouden we kolencentrales, die vanaf 2030 niet meer gebruikt mogen worden, kunnen ombouwen. De voordelen van ijzerpoeder zijn de grote energiedichtheid, de lage prijs en het makkelijke vervoer.” Binnen een minuut heeft Van der Lee het meeste, precies volgens plan, verteld.
Lees verder onder de video.
Groter dan ooit
De vierde editie van de TU/e Contest is groter dan ooit. Er is een innovatiemarkt in het Auditorium en oud-minister Jan Kees de Jager houdt een inspirerende voordracht. Aan Biomedische Technologie-student Sander Keij de taak om het project van iGEM (international Genetically Engineered Machine) onder de aandacht te brengen van een breder publiek dan het gebruikelijke (lees: BMT-studenten). iGEM Eindhoven presenteert een eiwit dat functioneert als een anker voor genetisch gemanipuleerde bacteriën. “Wanneer die op hun plaats blijven terwijl ze hun werk doen, hebben we geen zorgen voor oncontroleerbaar gedrag”, zegt Keij.
Meedoen aan de TU/e Contest heeft voor iGEM nóg een doel: “We willen ons ons focussen op presenteren en dit jaar is ons team daar groot genoeg voor.” Keij heeft de pitch zelf geschreven en eindeloos geoefend met teamgenoten via Skype: “Ieder woord moet raak zijn”. Hij bespeurt een verandering van heel serieus vertellen wát ze doen naar een simpeler verhaal waaróm dit eiwit nodig is.
Maatschappelijke impact
Na de twintig pitches kan het publiek zijn stemmen uitbrengen. De jury, onder leiding van commercieel directeur campus Bert-Jan Woertman, let onder andere op de noodzaak en maatschappelijke impact van de ideeën. Zes deelnemers mogen nu vragen van de jury gaan beantwoorden.
aWeare wordt verkozen tot winnaar van de categorie Ideation. Het team ontwierp navigatie voor slechtzienden die toe te passen is in wearables, in dit geval een rugtas. In de categorie Prototyping wint Ratio met software om ontwerpers van complexe systemen - zoals vliegtuigen of MRI-scanners - te helpen wanneer de honderden design documents bij elkaar moeten passen.
Team T.E.S.T. maakt indruk met zijn biosensor voor antibiotica die patiënten thuis kunnen gebruiken en wint daarmee in de categorie Student Teams. Het braille toetsenbord voor smartphones van Tipo krijgt de ASML Company Award. Sander Keij van iGEM heeft maar één keer hoeven pitchen bij de TU/e Contest, maar dat was voldoende om de publieksprijs in de wacht te slepen.
Beluister hier het interview van BNR met juryvoorzitter Bert-Jan Woertman over de TU/e Contest.
Discussie