Night of the nerds als opstapje naar Mind the Step
In het schaars verlichte Klokgebouw werd dinsdag tijdens de Dutch Technology Week de Night of the Nerds gehouden. De bedoeling is vooral om middelbare scholieren enthousiast te maken voor techniek, vandaar misschien de discosfeer. Er waren veel Brabantse bedrijven en slechts enkele studententeams. Van de TU/e waren University Racing Eindhoven (URE) en team Precious Plastics TU/e present. Cursor bezocht de plastic recyclers.
“Wat ons opvalt is dat de volwassenen die mee zijn voor begeleiding meer belangstelling hebben in ons project dan de middelbare scholieren. Die lopen sneller naar de Escape Room, de VR-brillen of de spelletjes. Maar dat snappen we. Het is al leuk dat volwassenen waarderen dat we deze machines om plastic te recyclen hebben gemaakt”, zegt Andrea Low. Ze maakte vorig jaar, als eerstejaars bij Industrial Design, kennis met Valerie Gies bij wie het kriebelde om “naast de studie praktisch aan de slag te gaan”.
Experimenteren
“Ik kon me wel aansluiten bij een bestaand studententeam, maar wilde liever zelf iets opzetten”, zegt Gies. Ze besloot met vijf medestudenten van haar opleiding, in navolging van de Eindhovense designer Dave Hakkens, te experimenteren met het recyclen van plastic en nieuwe kunststof objecten te creëren. Daarvoor hebben ze nu al twee machines gemaakt en die tonen ze hier in het Klokgebouw.
De zelfgemaakte ‘Shredder’ en de ‘Extruder’ staan normaliter in Gemini Noord -1.63. “We zouden het gaaf vinden wanneer andere studenten er mee gaan werken. Dat kan na afspraak met ons. Met de shredder zijn verzamelde plastic flessen en doppen te vermalen tot granulaat. De extruder kan daar een draad van maken die te vormen is of in een mal kan worden gespoten.” Een belangrijk nevendoel van team Precious Plastics TU/e is anderen te inspireren iets praktisch te gaan doen naast de theoretische studie.
Machinebouwers
Gies vertelt hoe leerzaam dit project voor haar is. “Je leert met vallen en opstaan wat er allemaal bij komt kijken als je iets nieuws opzet. Ik accepteer nu beter dan in het begin dat iets niet meteen lukt of perfect is. Geen van ons is ervaren machinebouwer en toch staan onze twee machines hier nu. Daar ben ik trots op.”
In het Klokgebouw laten de idealistische studenten behalve de machines, die niet in werking zijn vanwege veiligheidsvoorschriften, ook zien welke kunststoffen goed te recyclen zijn. Scholieren mogen ze sorteren, maar er is nog geen wachtrij, zoals bij de augmented reality games.
PP (yoghurtbakjes en rietjes), LDPE (zakjes) en HDPE (shampooflessen) zijn geschikt omdat ze goed smeltbaar zijn zonder verbrandingsgevaar en er geen giftige stoffen vrij komen. “Dat is voor ons ook fijner om mee te werken”, zegt Gies.
Droom
De volgende stap voor het team is het maken van de ‘Compression’ en de ‘Injection’. Die eerste machine verwarmt granulaat in een soort oven, de tweede perst met handkracht de warme materie in een vorm. Voor nu is het “heel tof” om in het Klokgebouw te staan, vindt Low. “Het is toch de kortetermijndroom van iedere ID’er om op expositie Mind the Step bij de DDW te staan. Ik zie dit als een oefening.”
Discussie