Ontwerpersopleidingen TU/e toegankelijker voor MKB
MKB-medewerkers met een ingenieurs- of masterdiploma op zak kunnen vanaf januari 2019 als het goed is gemakkelijker en goedkoper een ontwerpersopleiding aan de TU/e volgen. De herziening van deze opleidingen en een subsidieaanvraag moeten dit mogelijk maken. Eind 2018 moet duidelijk zijn of de zestien MKB-bedrijven die hierin willen participeren van het subsidieproject OPZuid kunnen profiteren.
Jan-Jaap Koning, projectmanager bij Technische Natuurkunde en schrijver van het voorstel, schat de kansen voor de subsidieverstrekking positief in. De aanvraag daarvoor is in mei ingediend bij OPZuid en de provincie Noord-Brabant. “We hebben belangstelling vanuit zestien MKB-bedrijven en die zijn ook al in de aanvraag meegenomen.”
Als het wordt toegekend, gaat een PDEng-opleidingsplaats een MKB-bedrijf geen dertigduizend euro maar vijftienduizend euro kosten. Bovendien worden de salariskosten van de betreffende medewerker en de uren van de begeleider voor de helft vergoed. De universiteit heeft daarnaast subsidie gevraagd om extra trainers uit het bedrijfsleven in te huren voor de invoering van nieuwe trainingsmodules.
De herziening van de Professional Doctorate in Engineering-programma’s (PDEng’s) kan volgens Koning met deze subsidieaanvraag een grote impuls krijgen en biedt de nieuwe opzet meteen voordelen voor het MKB. “We kunnen nu TU/e-breed opleidingen aanbieden met basis- en keuzemodules. Eerder waren het vooral aparte vaststaande PDEng-programma’s. Medewerkers kunnen hun opleidingstraject naar individuele behoeften aanpassen. De tijden sluiten ook beter op elkaar aan door de TU/e-brede aanpak.”
Begeleiding
Er zijn 31 PDEng-projecten aangevraagd, die lopen via bijna alle PDEng-opleidingen van de TU/e. Twintig van die projecten starten in 2019 en de andere elf in 2020. De MKB’ers gaan een deel van hun tijd besteden aan trainingen aan de TU/e en daarnaast werken ze aan een eigen project binnen hun bedrijf, waarbij de universiteit begeleiding biedt.
Volgens Koning biedt de versterkte samenwerking ook allerlei voordelen voor de TU/e. “De aansluiting vanuit het MKB zal hierdoor verbeteren en we kunnen ze bekend maken met onze faciliteiten. We zijn blij met MKB’ers, omdat ze heel concreet zijn in hun projectplan en in de uitvoering daarvan. Het gaat om kleine bedrijven en daardoor zitten ze dicht op de markt. Bovendien liggen in deze opzet de salariskosten van de trainee niet bij de TU/e, waardoor de overheidsbijdrage kan worden verminderd en bedrijven meer belastingvoordelen genieten. Ik denk dat we door de betere betaling meer kandidaten kunnen krijgen in de PDEng-opleidingen.”
Volgens Koning is deze grootschalige samenwerking met het bedrijfsleven nieuw. Een vergelijkbare aanpak is er wel waarbij ziekenhuismedewerkers PDEng-opleidingen volgen aan de TU/e. In december wordt duidelijk of de subsidie wordt toegekend. De MKB’ers kunnen dan vanaf januari 2019 starten met hun tweejarige PDEng-opleiding. Koning hoopt dat bedrijven om alternatieve middelen zullen vragen voordat de subsidie in 2023 stopt en er dus nog meer bedrijven zullen vragen om opleidingsplaatsen. “De doelstelling is een verhoging van de instroom met vijftig procent, maar meer zou nog mooier zijn.”
Discussie