VIRTUe laat studententeams duurzaam hokken tijdens DTW
De TU/e-studententeams presenteren zich begin juni tijdens de Dutch Technology Week samen in het beoogde duurzaamste huis ter wereld van VIRTUe. Dit studententeam bouwt zijn inzending voor de Solar Decathlon Middle East 2018, komend najaar in Dubai, bij wijze van proef alvast een keer op op het universiteitsterrein.
Volgende maand moet het design van LINQ, zoals VIRTUe zijn concept doopte, klaar zijn, vertelt teamwoordvoerder Michiel Derikx. Ook hopen de studenten daarna snel het hele componentenpakket voor hun huis binnen te hebben, zodat ze hun duurzame woning begin mei kunnen gaan opbouwen op het TU/e-terrein. De locatie hiervan wordt in april onthuld, aldus Derikx.
De woning is daarna van 4 tot en met 9 juni te bezoeken tijdens de Dutch Technology Week. Belangstellenden kunnen er kennismaken met alle studententeams van de TU/e, die zich in en rondom het huis presenteren. Ook de voertuigen van de verschillende automotiveteams zullen er staan.
Waar VIRTUe zijn woning straks in Dubai in slechts tien dagen moet opbouwen, trekt het team daar in mei op eigen terrein iets meer tijd voor uit. “In Dubai zitten alle grote componenten straks al in elkaar.” Het team werkt voor zijn ontwerp samen met uiteenlopende industriële partners, spin-offs en andere studententeams, die elk vanuit hun eigen expertise kennis of onderdelen inbrengen.
Appartementencomplex
Het concept van VIRTUe gaat uit van een klein appartementencomplex, ontworpen met in het achterhoofd onder meer de vele expats in Dubai, die vaak na een paar jaar weer terugkeren naar hun thuisland. Op de TU/e-campus en straks in Dubai bouwt het studententeam het bovenste appartement hiervan (uiteraard met zonnepanelen op het dak), waarbij tevens het grotere geheel wordt toegelicht.
Derikx: “Dankzij de expats is de stad de internationale metropool geworden die het nu is, maar daarbinnen zijn eigenlijk ook weer allerlei kleinere stadjes ontstaan - verschillende wijken, vaak door snelwegen verbonden, maar niet gemakkelijk toegankelijk. Daardoor is er een verdeeldheid in steden, maar ook in inkomensklassen, met duidelijke verschillen tussen bijvoorbeeld expats uit India en uit Europa. Met ons appartementencomplex willen we mensen uit verschillende klassen met elkaar verbinden en oude wijken een upgrade geven.”
Lees verder onder de animatie.
People to people, technology to technology en people to technology zijn de drie verbindingen waar VIRTUe met LINQ op uit is. In het hart van elk appartement zit dezelfde module (“een soort kleine container”) waarin alle technologische installaties zijn samengebracht die het huis in bedrijf houden, inclusief de badkamer en keuken. Een slim systeem laat de bewoners via een app doorlopend zien hoe het huis ‘presteert’. Een interactieve klok in de woonkamer geeft daarnaast het energieverbruik per dag aan. “Mensen gaan daardoor wat bewuster leven”, stelt architectuurstudent Derikx.
Verticale tuin
Andere kenmerkende onderdelen van de woning zijn een innovatief, natuurlijk airconditioningsysteem dat werkt op waterdamp, en de “verticale tuin” die door het hele appartementencomplex naar boven slingert. Daarnaast maakt LINQ, in tegenstelling tot de huidige stroomvoorzieningen in woningen, gebruik van gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Derikx legt uit: "Wisselstroom biedt alleen voordelen voor het transportéren van stroom; bij het opwekken en het verbruiken van stroom wordt gelijkstroom gebruikt. Aangezien de zonnepanelen direct op het dak liggen, is het transport minimaal en het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom onnodig. Door die stap uit de keten weg te nemen, maken we het huis een stuk duurzamer.”
Verder streeft VIRTUe naar een watersysteem dat het eigen afvalwater van de woning recyclet, “maar het is nog niet zeker dat dat gaat lukken. Dat hangt af van een eventuele samenwerking met een universiteit in de VS”, aldus Derikx.
Het vloeroppervlak van het tweepersoons-appartement bedraagt vijfenveertig vierkante meter en staat straks in Dubai op een bouwplot van twintig bij twintig meter. De Eindhovense studenten, die inmiddels in verschillende afvaardigingen vier keer in Dubai zijn geweest, zijn overigens niet de enigen die straks een appartementencomplex presenteren. Onder andere ook een Bulgaars team heeft verder gekeken dan de muren van één enkele woning, weet Derikx.
We bouwen niet zomaar een vrijstaand huisje, maar echt een antwoord op een probleem waar Dubai mee worstelt
Hoe groot de Eindhovense kansen op winst zijn, vindt hij moeilijk in te schatten. “Ons concept is sterk; we bouwen niet zomaar een vrijstaand huisje, maar echt een antwoord op een probleem waar Dubai mee worstelt. Maar in de uitwerking zien we wel dat sommige andere teams vérder zijn. Sommige teams hebben ook al meerdere Solar Decathlons meegemaakt.”
Tien contests
Alle inzendingen worden straks in Dubai beoordeeld binnen tien afzonderlijke contests, die behalve een overall winnaar ook elk een afzonderlijke nummer één opleveren. Sustainability en Innovation zijn twee van de onderdelen waarop VIRTUe met name hoopt op te vallen, “maar het is moeilijk om er iets over te zeggen. Sommige contests zijn ‘gemeten’, andere gejureerd. En hoe een jury naar ontwerpen gaat kijken, is een beetje gissen.” Klinkende cijfers of statistieken over hóe zuinig LINQ precies gaat zijn, kan Derikx nog niet zeggen. “Het design is nog niet helemaal definitief, maar we zijn al wel berekeningen aan het maken.”
In september worden alle materialen voor LINQ verscheept naar Dubai; ze zijn naar verwachting een maand tot anderhalve maand onderweg. Of VIRTUe zijn spullen daar met het hele team in ontvangst kan nemen, is nog de vraag: “Dat hangt af van de financiering.”
VIRTUe, gehuisvest in het Multimediapaviljoen, telt vijftig leden (van wie twintig fulltimers). Veruit de meesten zijn TU/e’ers; een enkele Fontys-student doet zijn of haar opdracht of stage bij het team. Een groot team, erkent Derikx, en dat brengt volgens hem vanzelfsprekend enige organisatorische uitdaging met zich mee. “Maar daar krijgen we training in. Ook vanuit de TU/e worden we goed begeleid én we leren van de ervaring van de andere studententeams; Momentum (het gebouw waarin de meeste TU/e-studententeams gehuisvest zijn, red.) zit gelukkig om de hoek.”
Discussie