Verbonden blijven met je ‘tweede thuis’
Als net afgestudeerde sta je aan het begin van een nieuwe levensfase. Bul op zak, nu begint je carrière pas echt. Om jonge alumni beter te kunnen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling heeft de TU/e samen met een groep actieve jonge alumni een nieuw netwerk opgericht: het Young Alumni Network (YAN), dat donderdag 22 februari feestelijk van start gaat. YAN-voorzitter Loek Overes is enthousiast: "Het samenbrengen van mensen met een gezamenlijke connectie en verschillende achtergrond kan heel effectief zijn om je inzichten te vergroten".
Zelf weet Loek Overes (30), alumnus Bouwkunde, nog goed hoe hij als net afgestudeerde de eerste schreden op zijn carrièrepad zette. Na een traineeship bij Rijkswaterstaat is hij er na diverse functies nu sinds een jaar adviseur Portfoliomanagement. "Het is verfrissend om een nieuwe omgeving te verkennen. Toch voelt het ook goed om af en toe weer op de TU/e-campus rond te lopen. Jarenlang fungeerde die als een soort ‘tweede thuis’, een vertrouwde plek."
Afgelopen jaar was Overes een van de jonge alumni die frequent bij elkaar hebben gezeten om te brainstormen over het alumnibeleid voor jongeren aan de TU/e. Een eerdere constatering dat er specifiek voor pas afgestudeerden weinig passende activiteiten worden georganiseerd, resulteerde in deze brainstormsessies. Het succes van jonge alumni-netwerken van andere universiteiten inspireerde. Maar het waren de woorden van Alumnia-voorzitter Paul Enders tijdens een van de bijeenkomsten die hen aanzette tot actie: "Investeer in de huidige generatie afgestudeerden en probeer ze vast te houden in plaats van de mensen die dertig jaar geleden de TU/e verlieten - en nooit terugkeerden - warm te houden voor hun Alma Mater".
Tussen alumnus zijn en voelen zit een groot verschil
Overes: "Elke afgestudeerde is alumnus. Maar tussen alumnus zijn en voelen zit een groot verschil. Meestal ben je niet actief bezig met alumnus zijn; je krijgt af en toe een mailtje toegestuurd. Een gemiste kans, want juist deze doelgroep kan gebaat zijn bij extra ondersteuning. Je bevindt je in een nieuwe levensfase; het starten van je carrière vraagt veel energie en vaak zijn er ook op het persoonlijke vlak grote ontwikkelingen gaande, zoals het kopen van een eerste huis of het stichten van een gezin. Met de oprichting van het Young Alumni Network hopen we net-afgestudeerden een steuntje in de rug te kunnen geven."
Op de YAN-agenda staan lezingen, workshops, bedrijfsbezoeken, maar ook informele bijeenkomsten. Doel is om te leren van andermans ervaringen en ondertussen je netwerk te vergroten, zegt Overes. "Vaak zit je in je eigen wereldje, met vaste opinies en visies. Door mensen met een gezamenlijke connectie, maar verschillende achtergronden bij elkaar te brengen en elkaars ervaringen en meningen te delen, kun je heel effectief je inzichten verbreden."
Daarnaast hoopt YAN afgestudeerden verbonden te houden met de universiteit, juist op een moment dat de band nog warm is. "Ook na je studie kun je nog veel betekenen voor de TU/e. Voorlichting geven aan studiekiezers, studenten coachen of in een latere fase gastcolleges geven en stageplaatsen aanbieden. Het zou mooi zijn als YAN vanuit beide kanten versterkend kan werken."
Iedereen moet zich welkom voelen
Hoewel er meerdere TU/e-alumniverenigingen actief zijn, onderscheidt het Young Alumni Network zich volgens Overes duidelijk door zich op een jonge doelgroep te richten. "Er zijn verschillende faculteiten met een eigen alumnivereniging en die organiseren zeker ook wel eens een activiteit die geschikt is voor pas-afgestudeerden. Maar niet elke faculteit heeft zo’n vangnet en bovendien willen veel alumni ook over de faculteitsgrenzen kijken. Wij zijn multidisciplinair en TU/e-breed en dat heeft zeker toegevoegde waarde."
Overes benadrukt dat YAN vooral laagdrempeligheid wil uitstralen. "Iedereen moet zich welkom voelen en we staan open voor ideeën. Een suggestie voor een interessante activiteit, meewerken aan de organisatie ervan - voel je vrij om aan te kloppen. En natuurlijk hopen we dat er een aantal enthousiaste alumni bij zitten die in de toekomst het stokje van het huidige bestuur willen overnemen. Die YAN tot een succes willen maken en die jou als afgestudeerde een prikkelend programma kunnen bieden waar jij je voordeel mee kunt doen."
YAN trapt af
Het Young Alumni Network gaat op donderdag 22 februari feestelijk van start met een lezing van filosoof en informaticus Bas Haring. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
Om deel uit te maken van YAN dienen alumni zich te registeren in de database Alumninet. Na registratie kunnen alumni profiteren van een aantal diensten, zoals kortingen op cursussen en abonnementen. Daarnaast ontvangen ze uitnodigingen voor evenementen gericht op jonge alumni, zoals workshops, bedrijfsbezoeken, lezingen en borrels. Ook voor alumni in het buitenland worden activiteiten georganiseerd.
Discussie