CvB trekt instroomlimieten omhoog
Voor de vier opleidingen waar dit en volgend collegejaar jaar een numerus fixus voor geldt, heeft het College van Bestuur (CvB) de instroomlimieten verhoogd. Dit doen ze, omdat afgelopen september lang niet alle studiekiezers die waren geselecteerd daadwerkelijk kwamen opdagen. Het College laat onderzoeken wat hiervan de oorzaak is. De limieten van de twee nieuwe opleidingen met een numerus fixus in 2019, Bouwkunde en Werktuigbouwkunde, zijn ook nog opgehoogd.
De TU/e moest voor 1 december officieel aan het ministerie van OCW hebben doorgegeven voor welke opleidingen komend collegejaar een numerus fixus van kracht wordt en wat daarbij per opleiding de instroomlimiet, ook bekend als de cap, wordt. Voor dit collegejaar hadden vier opleidingen al een numerus fixus - Biomedische Technologie, Industrial Design, Technische Informatica en Industrial Engineering - en die hebben dat volgend collegejaar weer. Daarnaast komt er voor 2019/2020 een numerus fixus voor Bouwkunde en Werktuigbouwkunde.
Voor Biomedische Technologie was de instroomlimiet voor dit jaar vastgesteld op 225 eerstejaars. Maar volgens het Business Intelligence-systeem van de TU/e schreven zich dit jaar slechts 155 eerstejaars in voor de opleiding. Veel minder dus dan verwacht en aanzienlijk minder dan in de twee voorgaande collegejaren 2017-2018 (240 eerstejaars) en 2016-2017 (246 eerstejaars). Jaren waarbij er nog geen numerus fixus van kracht was.
Rob Debeij, directeur bedrijfsvoering bij BMT, zegt dat de faculteit 'best verrast' was door de lage instroom. "Het is ook geen geheim dat we er niet blij mee waren, want op het halen van de limiet baseren we onze plannen voor de toekomst." Volgens Debeij heeft de invoering van de numerus fixus met de daaraan gekoppelde decentrale toets voor vluchtgedrag gezorgd. "In Nederland bestaan voor BMT wel enkele concurrerende opleidingen waar geen numerus fixus op zit en dan is de keuze voor een studiekiezer snel gemaakt", aldus Debeij. "In voorlichting tijdens open dagen vertellen we nu ook duidelijk wat die cap inhoudt en wat een studiekiezer zich precies moet voorstellen bij zo'n decentrale toets. Daarmee willen we de angst wegnemen dat het heel zwaar en moeilijk is. Het helpt dan ook zeker dat voor volgend jaar de limiet is opgehoogd. Dat betekent nog meer kans dat er voor jou een plaatsje is."
Inzakken instroom
Ook de andere drie opleidingen die dit jaar een numerus fixus hanteren, zagen hun instroom deels inzakken. Industrial Design had een limiet van 150, maar kwam uit op 130 eerstejaars. Technische Informatica zette de limiet op 250, maar kreeg uiteindelijk 187 eerstejaars. Bij Industrial Engineering dacht men plaats te hebben voor 250 eerstejaars, maar ontving er uiteindelijk 166.
Waarom de instroom bij de opleidingen zover achterblijft bij de verwachte instroom en bij de cijfers van de jaren daarvoor wil het het College van Bestuur nader laten onderzoeken. Hoogleraar Lex Lemmens, dean van het Bachelor College, zegt dat hiervoor gesprekken gaan worden gevoerd met de eerstejaars die wel zijn gekomen, “maar zeker ook met degenen die wel door de selectie zijn gekomen, maar die uiteindelijk niet hier kwamen studeren. We gaan een deel van die groep bellen om te vragen naar hun redenen daarvoor. De uitkomsten daarvan willen we gebruiken bij het selectieproces voor het nieuwe collegejaar.”
In ieder geval is besloten om de instroomlimieten voor komend collegejaar te verhogen bij alle opleidingen. Zo stijgt die bij BMT van 225 naar 275, bij ID van 150 naar 180, bij Technische Informatica van 250 naar 275 en bij Industrial Engineering van 250 naar 275. Ook bij de twee nieuwe numerus fixus-opleidingen zijn de limieten nog opgehoogd. Bij Bouwkunde gaat het van 225 naar 275 en bij Werktuigbouwkunde van 300 naar 330. Rector Frank Baaijens hoopt dat hiermee de daadwerkelijke instroom volgend jaar ook hoger gaat uitvallen.
Discussie