- Onderzoek , Student
- 30/10/2017
‘Bonding’ met drones tijdens 24-uurschallenge
Een soort inhoudelijke ontgroening voor nieuwe masterstudenten binnen de groep Control Systems Technology? “Zo zóu je het kunnen noemen”, reageert promovendus Roy Cobbenhagen lachend. Op 18 en 19 november gaan de nieuwkomers, tijdens het eerste CST Weekend in het Auditorium, een etmaal lang non-stop aan de slag met drones.
Jaarlijks beginnen zo’n tachtig studenten aan een van de masteropleidingen binnen de Control Systems Technology. Over belangstelling heeft de gelijknamige groep van TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch, zeker de laatste jaren, dus bepaald niet te klagen.
Werving van nieuwe zieltjes is dan ook zeker niet het doel van het CST Weekend 2017. Het is bovenal opgetuigd zodat net ingestroomde studenten elkaar én de staf beter leren kennen en intussen “spelenderwijs in aanraking komen met het hele control-landschap”, aldus promovendus Cobbenhagen, een van de organisatoren.
Dronetechnologie staat tijdens het weekend centraal. Waarom, dat moge volgens de enthousiaste onderzoeker duidelijk zijn: “Drones zijn gewoon vet”. Ook valt er op verschillende niveaus een boel aan te regelen en te sleutelen: “Van het low-level aansturen van de bewegingen van een drone tot het programmeren waar een drone naartóe moet vliegen. Bovendien zijn de toepassingen van drones legio”.
Het Auditorium van de TU/e wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een soort arena, waarin de drones na vierentwintig uur tweaken autonoom een parcours moeten afleggen en zo de strijd aangaan. Snelheid en nauwkeurigheid zijn twee van de elementen waarop wordt beoordeeld, maar welke uitdagingen de deelnemers precies te wachten staan, blijft tot aanvang van het evenement geheim. “We willen niet dat mensen al voorwerk gaan doen.” Wel wil Cobbenhagen kwijt dat de studenten niet vanaf scratch een complete drone hoeven bouwen; ze gaan aan de slag met de aansturing van bestaande platforms.
Livestream
Ook al staan er geen cijfers of studiepunten tegenover - volgens de organiserende promovendus wíllen masterstudenten binnen de groep het evenement gewoon niet missen: “Het wordt een ontzettend gaaf weekend, waarin je ontzettend veel kennis opdoet én iedereen beter leert kennen”. Als het CST Weekend een succes blijkt, wil de groep er volgens hem wellicht een jaarlijks terugkerend evenement van maken.
Het CST Weekend 2017 start op zaterdag 18 november om 12.00 uur; na vierentwintig uur zit de challenge erop en beginnen de wedstrijden. Het evenement is niet toegankelijk voor publiek. Wel komt er een livestream van het evenement.
Discussie