En hoe is het in Daejon?
Weg uit Europa! Dat was het eerste waaraan ik dacht na het openen van de mail met de informatie voor een exchange. Na het onderzoeken van de mogelijkheden, heb ik mij aangemeld voor KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology). Ik was erg blij met de uitslag van de welgevreesde loting, want ik mocht naar Zuid-Korea! “Wow, you are a genius!”. Naast een verbaasde blik, krijg je dit vaak te horen wanneer je aan Koreanen vertelt dat je aan KAIST studeert. Zij zien dit als het Harvard van Azië.
Ook al zit mijn vierenhalve maand durende studietrip er bjina op, kan ik me de eerste dag nog goed herinneren. Ik kreeg een kamer toegewezen op een nabije campus van KAIST in plaats van de campus zelf. Na wat Facebookgestalk van de namenlijst werd me duidelijk dat ik de kamer van tien vierkante meter zou delen met een andere student uit Delft. Ik open mijn kamer waar een Koreaan op bed ligt die geen woord Nederlands of Engels spreekt. Na een wat moeizame woordenwissel bleek zijn nieuwe kamer nog bezet. Daarnaast was deze kamer ook nog eens smerig, de wc was viezer dan die van een gemiddeld studentenhuis. Gelukkig hebben andere studenten hierover geklaagd vanwaar de dorm als onwoonbaar werd verklaard door de universiteit. We werden overgeplaatst voor een nacht naar een hotel, waarna we onze dorm op de campus mochten betreden. Vanaf dat moment is de tijd voorbij gevlogen.
Meeste kip per Koreaanse Won
Koken is in de dorm niet toegestaan, en het kan simpelweg ook niet zonder keuken. Daarom eet ik hier zo’n drie keer per dag buiten de deur. Voor ontbijt en lunch wordt vooral gebruik gemaakt van de cafetaria op de campus (±3000 krw= 2,30 euro). Voor het avondeten verplaatsen we ons vaak naar de welbekende West Gate, waar zich een gebied bevindt met een rijke variatie aan restaurantjes. Hier valt het ook meteen op dat Koreanen een collectivistische cultuur hebben. Het is dan ook erg ongebruikelijk om alleen te eten, en dit zie je ook terug in de gerechten die vaak voor twee (+) personen zijn. De beste etablissementen zijn Hoolala en Outdark. Hoolala met de zeer geliefde 'kip met kaas-schotel' en Outdark met de meeste kip per Koreaanse Won.
De studiedruk is vergelijkbaar met thuis, wat betekent: door de week knallen en in het weekend er op uit! Zo ben ik al wat weekendjes naar Seoul en andere steden geweest, heb mijn pa en broertje een speedtour Korea gegeven, een roadtrip gemaakt, veel gehiked (de nationale sport), naar Hong Kong geweest en ga ik binnenkort naar Taipei!
Discussie