- Student
- 03/11/2017
Spoedcursus ondernemen voor studenten
Een slimme app, betere zorg, vernieuwende kunst… Sommige studenten zitten vol ideeën, maar durven de stap naar een eigen bedrijf nog niet te zetten. Eindhoven Student Business Club haakt aan bij Startup24, een landelijk initiatief om studenten aan het ondernemerschap te laten ruiken. In de TU/e innovation Space kunnen studenten vrijdag 10 november beginnen aan een ondernemerscursus van een etmaal.
Lang niet alle studenten dromen van een vaste baan na hun afstuderen. Liever zouden ze hun eigen plan trekken. Maar dat is niet zo makkelijk als je ouders geen eigen bedrijf hebben en je niet zeker weet of het ondernemerschap je in het bloed zit.
Over een week, op vrijdag 10 november, begint de allereerste Startup24: een evenement in twaalf steden waar studenten in kleine groepen razendsnel een onderneming uit de grond stampen. In vierentwintig uur leren ze samenwerken, een plan maken en presenteren. Studenten van alle onderwijsinstellingen mogen meedoen, tweedejaars bachelorstudenten zijn vooral erg welkom.
Arne den Otter, voorzitter van Eindhoven Student Business Club (ESBC), vertelt dat studenten zich individueel of in een team, gratis kunnen inschrijven tot en met 9 november. Er zijn zes thema’s. Naast de drie bekende strategic areas van de TU/e zijn dat Temporary Cities, Software en Robotica.
Dat de organisatie van Tilburg heeft gevraagd om samenwerking met Eindhoven, stemt de voorzitter van ESBC tevreden. “Tilburg komt hiernaartoe. Nu halen we zeker vijftig deelnemers. Dat werkt veel fijner.”
Potje Mario Kart
Vrijdag om vier uur opent de ambassadeur van StartupDelta Prins Constantijn Startup24 op die locatie waar de eerste honderd aanmeldingen binnen kwamen. ESBC verwacht die opening in de TU/e innovation Space per livestream te volgen. “Daarna gaat iedereen aan de slag met een ‘business model canvas workshop’. Op één A4’tje moet dan het businessmodel in kaart worden gebracht.”
De workshops en coaching worden verzorgd door onder andere de Start-up van het Jaar 2017: BitSensor. Den Otter benadrukt dat het een gaaf evenement is. “Het is leerzaam en hard werken, maar tijdens de vierentwintig uur is er genoeg tijd voor ontspanning. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld een potje Mario Kart spelen of lasergamen. Dineren en lunchen doen we samen, slapen doet iedereen thuis.”
De afronding van de intensieve cursus gebeurt zaterdagmiddag in het Van Abbemuseum. Daar gaan de studenten hun plan pitchen voor juryleden uit het bedrijfsleven. Den Otter: “Wat er te winnen valt, wordt later bekendgemaakt.”
Minder vaste banen
Startup24 is bedacht door StartupDelta, een publiek-private organisatie die ondernemerschap op allerlei manieren wil aanmoedigen. Voormalig VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas is er programmamanager. Ondernemerschap wordt steeds belangrijker, stelt ze, alleen al omdat er steeds minder vaste banen zullen zijn.
“Een ondernemende instelling is belangrijk voor je carrièrekansen”, zegt Lucas. “Vroeger leerden studenten ‘management- en adviesvaardigheden’. Nu zouden ze eigenlijk allemaal moeten leren hoe ze vanuit hun kennis een eigen onderneming kunnen opzetten.”
Het is belangrijk dat landen snel kunnen inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen, vindt ze. “Nederland is er al best goed in, we staan zeker niet achterin de rij qua innovatie. Maar de kennis uit hogescholen en universiteiten omzetten in start-ups die kunnen uitgroeien tot nieuwe bedrijven, daar zijn we nog niet zo sterk in.”
Ze hoopt dat studenten na zo’n dag sneller voor een minor ondernemerschap zullen kiezen. “Nu doet zo’n vijf procent van de studenten dat, en in de praktijk zijn het bijna alleen studenten die al iets met ondernemerschap hebben, bijvoorbeeld vanuit hun opleiding of via hun ouders. Vijf procent is echt te weinig.”
Discussie