- Student
- 21/03/2017
SG hoopt op open avond over taboe pedofilie
Wat betekent het om pedofiel te zijn? Hoe ga je om met deze controversiële geaardheid die bovenal tot onbegrip en onrust leidt? Zo’n negentig toehoorders hopen er woensdagavond in het Gaslab achter te komen tijdens ‘Het taboe pedofilie’, een programma van TU/e’s Studium Generale.
Al kijkt Studium Generale (SG) volgens directeur Lucas Asselbergs steevast breed naar “wat zich allemaal afspeelt in de buitenwereld”, ook buiten de bekende ‘academische’ topics om; het onderwerp pedofilie stond niet per se hoog op de wensenlijst van de programmamakers. “We kregen het eigenlijk een beetje in de schoot geworpen.” Een bestuurslid van de Jonge Socialisten Eindhoven, waarmee SG voor deze avond samenwerkt, had vorig jaar een vergelijkbaar programma bijgewoond in Maastricht en daar werd het volgens Asselbergs zeer goed bezocht en gewaardeerd.
Dat wil niet zeggen dat het opnemen van de avond in de SG-programmering een snel ‘afvinkertje’ was: “We hebben binnen het team, en ook met onze bestuurscommissie, intens gediscussieerd over de vraag of we dit moesten doen. Het kan al gauw de verkeerde toon zetten: of je maakt een heel negatief, sensationeel programma, of het lijkt al snel vergoelijkend. Terwijl we zo neutraal mogelijk met elkaar, en met een gast die zich heel kwetsbaar opstelt, hierover in gesprek willen gaan.”
Ook met seksuoloog Erik van Beek, die woensdagavond te gast is, heeft SG vooraf uitgebreid gesproken. “Daaruit ontstond het vertrouwen: dit komt wel goed. We zijn ervan overtuigd dat wanneer je dit heel zuiver doet, wanneer je verder kijkt dan nieuwsberichten over Dutroux, priesters en noem maar op, en geen oordeel velt in termen van goed of kwaad, je een heel waardevol programma hebt.”
In het Gaslab is woensdag, naast seksuoloog Van Beek, ook pedofiel Gabriël Levi (een pseudoniem) te gast. Levi is afgestudeerd politicoloog, ict-ondernemer en vrijwilliger bij de website pedofilie.nl. Ze bespreken onder meer hun opvattingen over pedofilie en gaan in op de maatschappelijke en wetenschappelijke stand van zaken. Ook de mogelijke rol van technologie in het behandelen van pedofilie, bijvoorbeeld via het verstrekken van virtuele kinderporno aan pedofielen, komt aan bod.
Ongemakkelijk
Asselbergs benadrukt: “Hoe je het ook bekijkt en hoe de avond ook verloopt: dit onderwerp blíjft ongemakkelijk voelen. Maar dat laat onverlet dat het bestaat en dat je er als maatschappij iets mee moet”.
De avond is alleen toegankelijk voor TU/e’ers en leden van de Jonge Socialisten, die zich vooraf moeten aanmelden en bij het Gaslab moeten identificeren. De tachtig tot negentig stoelen daar zijn al nagenoeg ‘uitverkocht’. “Om een avond in vertrouwen en openheid mogelijk te maken, is een aantal ingrediënten nodig - een kleine setting is er daar één van.”
De aankondiging van het programma heeft tot dusver geen boze of verongelijkte reacties opgeleverd, zegt Asselbergs. Dat neemt niet weg dat het volgens hem een avond met “enig risico” betreft. “In theorie zou het natuurlijk kunnen dat bijvoorbeeld iemand die zelf vervelende dingen op dit vlak heeft meegemaakt, zich op zo’n avond heel rabiaat tegen een gast gaat keren.” Onder meer de TU/e-beveiliging is dan ook geïnformeerd over het programma; ook is vooraf afstemming geweest met het Communicatie Expertise Centrum van de TU/e.
Asselbergs hoopt bovenal dat bezoekers woensdagavond een open mind meebrengen. “Het is heel gemakkelijk om met allerlei oordelen de zaal in te stappen, maar ik hoop vooral dat mensen er open in staan, dat ze proberen onbevooroordeeld naar het verhaal te luisteren en dat ze vragen stellen.”
Discussie