Fred Steutel, emeritus hoogleraar en oud-columnist van Cursor. Foto | Bart van Overbeeke

Oud-hoogleraar en -columnist Fred Steutel overleden

Ruim tien jaar leverde Fred Steutel, emeritus hoogleraar Kansrekening en Statistiek, zijn columns aan Cursor. Op 17 november 2011, toen hij tachtig werd, hing hij zijn pen aan de wilgen. Op de opiniepagina van de Volkskrant bleef hij een geregelde gast. Donderdag 1 juni overleed hij in zijn slaap in zijn woonplaats Eindhoven.

Ruim 17 jaar geleden liet emeritus hoogleraar Fred Steutel voor het eerst van zich horen in de rubriek ‘Effe zeuren’, die toen nog op de achterpagina van de wekelijks verschijnende Cursor stond. Met regelmaat begon hij vanaf die tijd zijn plekje te claimen op de achterpagina en vanaf september 2002 was hij er opiniërend alleenheerser.

In een interview eerder dat jaar in Cursor, zegt hij zelf over zijn drang om zijn opvattingen te delen: “Het is nooit mijn bedoeling geweest om er een soort column van te maken. Maar er is gewoon altijd wel iets waar ik wat over wil zeggen.” Ook in de Volkskrant was hij geregeld terug te vinden op de opiniepagina's.

Pas op 17 november 2011, precies op de dag dat hij zijn tachtigste verjaardag vierde, stond hij zijn plek weer af. De jaren daarvoor had hij een enorme hoeveelheid onderwerpen de revue laten passeren. Hij was de ene keer vol lof over zaken, vaak van culturele aard, maar hij kon ook venijnig kritisch uithalen naar dingen die in zijn ogen niet klopten. In sommige stukken was enkel sprake van verbazing, en soms mijmerde hij over ‘de dingen die voorbijgaan’. De variatie was al die jaren zeer groot. Een bloemlezing van zijn columns is onderaan als pdf te downloaden.

Hij had ook een lange adem en kon dwingend zijn op bepaalde gebieden. Zo heeft hij in zijn columns lang gepleit voor de voltooiing van het tunneltje onder de Onze Lieve Vrouwestraat bij het sportcentrum. Het was de emeritus hoogleraar een doorn in het oog, dat het tunneltje dat al 43 jaar klaar lag om in gebruik genomen te worden, nog steeds niet op een fietspad was aangesloten. In juni 2006 kwam aan die planologische omissie een einde, wellicht ook door zijn ‘gezeur’.

Steutel was ook na zijn emeritaat nog bijna dagelijks te vinden in de befaamde kamer 9.42 van het Hoofdgebouw, die als verzamelplek fungeerde voor meer wiskundig oudgedienden en die door het leven ging als ‘Huize Avondrood’.

Op 17 december 2009 voorspelde Steutel al dat Cursor ooit ook volledig digitaal zou gaan. Hij schreef hierover: ‘We zullen nooit lezen dat Cursor ‘pubic’ of ‘pink’ gaat (even daarvoor had hij beschreven op welk moment hij afhaakte bij het kopen van de Playboy, red.). Maar ik voorspel dat het U-blad de trend heeft gezet. Met of zonder mijn instemming: Cursor goes digital!’. Die transformatie heeft de trouwe oud-columnist uiteindelijk niet meer meegemaakt.

Op donderdag 8 juni is het afscheid van Fred, om 14.00 uur in crematorium Rijtackers aan de Anthony Fokkerweg 130 in Eindhoven.

Deel dit artikel