- Student
- 21/06/2017
ISO: ‘Studentbestuurders betalen ten onrechte collegegeld’
Veel universiteiten en hogescholen eisen nog altijd collegegeld van studenten die zich fulltime inspannen voor hun studentenvereniging of medezeggenschapsraad. Dat is onterecht, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg. ISO hoopt dat minister Bussemaker ‘bestuurlijke afspraken’ met de instellingen wil maken over collegegeldvrij besturen.
Studenten betalen zo’n tweeduizend euro collegegeld voor het onderwijs aan hun universiteit of hogeschool. Vaak moeten ze dat bedrag ook betalen als ze helemaal geen colleges volgen en zich voltijds op hun bestuurswerk storten.
Daar moet een einde aan komen, vindt het ISO. Want deze studentbestuurders 'lopen zich een jaar lang het vuur uit de sloffen om een bloeiend en uitdagend studentenleven in stand te houden dat cruciaal is voor de ontwikkeling van studenten', staat in een brief aan minister Bussemaker.
Kwijtschelden
Een jaar geleden kwam in de wet te staan dat hogescholen en universiteiten het collegegeld van zulke fulltime studentbestuurders kunnen kwijtschelden. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld bij de Hogeschool Inholland, de Hogeschool Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.
Maar het is niet verplicht en sommige instellingen verklaarden meteen dat ze er niet aan wilden beginnen. Andere vinden dat hun studentbestuurders helemaal niet fulltime werken en er best naast kunnen studeren.
Het ISO heeft een kleine steekproef gedaan onder 96 studentbesturen van drie hogescholen en vijf universiteiten. De meeste fulltimers (87 procent) betalen gewoon collegegeld, blijkt daaruit.
Arbeidsmarkt
Ook aan de TU/e bestaat geen regeling voor collegegeldvrij besturen en is het College van Bestuur de mening toegedaan "dat studenten besturen en studeren dienen te combineren", zegt STU-directeur Patrick Groothuis."De ervaring die ze daarbij opdoen, is een aanvulling op hun studie. Bovendien dienen ze voorbereid te worden op de arbeidsmarkt, waar nevenactiviteiten en werk ook gecombineerd dienen te worden."
Uit de analyse die de TU/e in 2016 uitvoerde, bleek volgens Groothuis dat studentbestuurders dit ook kunnen combineren. "98 procent voldeed volledig aan de gestelde voortgangseisen en 2 procent gedeeltelijk."
Discussie