Studenten ontwerpen voor een leefbaardere binnenstad

De Demer is één van de drukste winkelstraten van Eindhoven, maar buiten de openingstijden van de winkels valt er weinig te beleven. Vijf TU/e-studenten (één masterstudent en vier bachelorstudenten Bouwkunde) bogen zich over manieren om de straat aantrekkelijker te maken. Afgelopen donderdagavond presenteerden zij hun plannen aan de gemeente Eindhoven en de winkeliersvereniging.

Tom Verbong, bachelorstudent Bouwkunde, presenteert samen met zijn studiegenoten Peyvand Taremi, Joseph Tjong-Ayong en Stefan Dermaux één van de twee ontwerpen. “Al dertig jaar is de Demer niet meer veranderd”, zegt hij. “Bovendien heeft de straat maar één functie. Dat is winkelen. En na sluitingstijd gaat hier alles op slot. Het is dan een uitgestorven bedoening.”

Verder is het zo dat veel van de bovenverdiepingen in de winkelstraat niet van buiten toegankelijk zijn; om er te komen, moet men door de winkel. “Er is veel leegstand op hogere verdiepingen. Deze ruimtes zouden ingericht kunnen worden om te wonen of voor ander gebruik.”

Om deze verdiepingen beter toegankelijk te maken, bedachten de studenten bruggen, zigzag over de Demer. “Zo worden de hogere verdiepingen ook van buiten toegankelijk, hierdoor wordt het mogelijk om er te wonen. Maar ook barretjes of restaurants zouden er kunnen zitten. Dit bevordert de levendigheid”, legt studente Peyvand Taremi uit.

Om de Demer tot een trekpleister te maken voor zowel toerist als Eindhovenaar, wilden de studenten dat het nieuwe concept onder alle weersomstandigheden te beleven zou zijn. “We begonnen met een totale overkoepeling van de winkelstraat. Maar dat scenario is niet realistisch, want niet ieder pand is even hoog.”

Uiteindelijk kozen ze voor een soort kunstmatige boomstammen, met een ‘bladerdek’ van glas om de voetgangers droog te houden. De boomstammen zijn voorzien van lampen en op het glas kan een boodschap worden geprojecteerd. Verbong: “We combineren hiermee kenmerkende eigenschappen van Eindhoven: licht, design en technologie. Met grote evenementen als Koningsdag kun je de hele straat oranje verlichten. Dat is toch gaaf?”

Een ander concept is ontwikkeld door masterstudente Ilke Broers. Ook zij focuste zich op het boosten van de Demer. “Ik kwam er al heel snel achter dat er nergens plannen zijn om dit gebied te vergroenen. Dit is gek, want als je de berichtgeving erop nakijkt, profileert Eindhoven zich als groene stad. Maar in de Demer zie je daar helemaal niets van terug.”

Broers bedacht een ‘tweede level’ waar shoppers kunnen genieten van het groen. Een groenplateau dat niet alleen door de Demer loopt, maar dat door de hele binnenstad zou kunnen lopen, als het aan haar ligt. “Door een extra niveau te introduceren, zorg je ervoor dat mensen van het groen kunnen genieten zonder dat dit het winkelend publiek in de weg zit.” Het idee is dat er bomen worden geplant op straatniveau, waarvan het bovenste deel door het platform heen steekt.  Klein groen op straatniveau zou te snel mikpunt kunnen worden van vandalisme door uitgaanspubliek.

Broers heeft lang nagedacht over het daglicht. “De plateaus mogen niet te breed zijn, want dan wordt het op straatniveau te donker. Met een lichtstudie ben ik nagegaan dat zes meter hoog genoeg is om voldoende licht door te laten. En voor de donkere maanden zijn de plateaus aan de onderkant verlicht.”

Opdrachtgever voor het project is Onno Renaud, hij studeerde aan de TU/e en heeft een hechte band met de stad. “Oud-burgemeester Rob van Gijzel gaf een speech over de binnenstad, hij daagde het publiek uit met ideeën te komen. Maar ik zag iedereen achterover hangen, zo van: 'dat pikt de gemeente wel op'. Toen ben ik aan de slag gegaan. Ik wil mensen van onderaf stimuleren mee te denken.”

Renaud kwam via de TU/e bij de Bouwkundewinkel van de universiteit terecht, waar studenten een project kunnen doen als keuzevak. “Deze vijf hebben zich gemeld en ze hebben veel meer gedaan dan de opdracht was. Heel erg mooi om te zien.”

De maquettes die de studenten maakten voor het project worden aangeboden aan de gemeente. “Het gaat ons er niet eens om of het wordt uitgevoerd, maar we hopen hiermee wel te inspireren”, zegt bachelorstudent Joseph Tjong-Ahjong. “Kijk eens anders naar de binnenstad.”

Gebiedsmanager van de gemeente Eindhoven Vera Gielen is enthousiast: “Binnenkort kom ik met de raad bijeen om over de binnenstad te praten. Dan staan deze maquettes zeker op tafel.”

Bron: e52

Deel dit artikel