Turn up your sweater op Warmetruiendag

Turn up your sweater op Warmetruiendag

Drie paspoppen met opvallende truien staan sinds vandaag bij het Energy Forum in MetaForum. Ze moeten aandacht trekken voor hoe de TU/e de nationale ‘Warmetruiendag’ op vrijdag 10 februari gaat vormgeven. Rachel Rietdijk, net afgestudeerd bij Industrial Design, geeft op verzoek van het GO Green Office een lezing over het verminderen van consumptie door het hergebruiken van kleding.

Frustratie over de wegwerpmentaliteit van mensen op het gebied van kleding bracht ID-student Rachel Rietdijk op het idee haar afstudeerproject te richten op bewustwording bij kledingkeuzes. Hoe kun je dat ene shirtje, dat je niet meer draagt maar nog in goede staat is, weer nieuw leven inblazen? Ze ontwikkelde een mobiele applicatie met drie soorten oplossingen om kleding langer te dragen óf een goede bestemming te geven.

“De app Naais brengt consument en maker met elkaar in contact. Gebruikers vinden er passende oplossingen voor dat bloesje dat ze niet meer dragen. Hergebruik via een kledingruil of verkoop, herstellen of aanpassen aan nieuwe mode. Voor die laatste twee categorieën geeft de app do it yourself-instructies of contactgegevens van makers die een herstel- of refashion-service aanbieden.”

Rietdijk beseft dat zo’n project in eerste instantie niet echt bij de TU/e lijkt te passen. “Maar ik denk dat juist het toegankelijker maken van alternatieven voor consumptie via een platform, zoals Airbnb en Uber, belangrijk is nu. De gebruiksvriendelijkheid en technische structuur van dit soort platformen spelen daarin een grote rol, daar zijn we bij ID juist wel mee bezig.”

Vrijdag 10 februari geeft Rietdijk in het Energy Forum een presentatie met de titel: 'Reducing Consumption, Reusing Clothing'. “De nadruk ligt op de impact van kleding op mens en milieu, onze wegwerp-mentaliteit nu en alternatieven voor die continue consumptie. Na de presentatie is er een kledingruil: ruil je eigen trui om met die van een ander of voor een van de gepersonaliseerde GO Green Statement Sweaters, zodat je er warm én bewust bij zit op Warmtruiendag.”

In 2011 deed de TU/e voor het eerst mee aan de landelijke Greenchoice Warmetruiendag. De verwarming ging in alle gebouwen op nachtstand, dat wil zeggen naar achttien graden. Een jaar later was het buiten zo koud, dat de TU/e de actie oversloeg. In 2013 kreeg Dienst Huisvesting tien klachten van medewerkers en sindsdien wordt de thermostaat niet meer centraal twee graden omlaag gedraaid. Er was in dat laatste jaar vijftienhonderd euro bespaard op energiekosten.

“Het gaat helemaal niet puur om het besparen van energiekosten”, zegt Cyrille Gijbels-Janssen van het GO Green Office. “Het doel is vooral om mensen meer bewust te maken van klimaatverandering en te inspireren om zelf de verwarming een paar graden lager te zetten. Op die dag of ook op andere dagen. Thuis of op het werk.” Het onderzoek van Rachel Rietdijk past prima in die bewustwordingscampagne; reden voor het GO Green Office om haar uit te nodigen voor een lezing.

Aanmelden voor de lezing van Rachel Rietdijk kan hier.

Deel dit artikel