Jessica Joosse en Fabienne van der Weiden | “We willen een revolutie in de fashionindustrie teweegbrengen”
In onze laatste special interviewden we acht TU/e-pioniers. Te mooi om niet ook online te delen met jullie. Vandaag: ID-studentes Jessica Joosse en Fabienne van der Weiden. Zij willen af van 'fast fashion', geproduceerd door kinderhanden.
Kledingproductieprocessen met nieuwe digitale technieken versnellen, personaliseren en volledig automatiseren - lokaal, en vrij van kinderarbeid, uitbuiting en erbarmelijke werkomstandigheden. Het kan en het móet, stellen Jessica Joosse en Fabienne van der Weiden, laatstejaars masterstudenten Industrial Design. Met hun bedrijf LABELEDBY. willen ze modeontwerpers en -merken overtuigen van de potentie van bijvoorbeeld lasercutting, 3D-printing en bodyscanning. Om daarna liefst zo snel mogelijk af te rekenen met de ver-weg-geproduceerde ‘fast fashion’ die nu in het westen domineert.
Welke vraag zou je wíllen krijgen?
Fabienne: “Denken wij dat wij dit kunnen? Fashion is binnen de TU/e toch een beetje een ondergeschoven kindje”. Jessica: “Het is best moeilijk om hiermee als twee meiden serieus genomen te worden - vooral aan andere faculteiten, waar we nu óók op zoek zijn naar kennis. Het is moeilijk om mensen ervan te overtuigen dat fashion technisch gezien heel interessant is en dat daarin heel veel te innoveren valt.” Fabienne: “En ja, het kán. Al is het maar omdat onze drive zo groot is en we elkaar goed aanvullen”.
Waar ligt de bron van jouw pioniersbestaan?
Jessica: “Bij modeontwerpster Iris van Herpen. Zij was een van de eersten die samenwerking met bijvoorbeeld architecten en ingenieurs zocht en, door de krachten te bundelen, supertoffe dingen wist neer te zetten. Dat wilde ik óók.” Fabienne: “Ik was een beetje een faler, heb acht jaar over het vwo gedaan. Toen wilde ik ook naar de uni, anders had ik voor mijn gevoel alles voor niets gedaan. Bij ID word je vanaf het begin enorm gestimuleerd om een eigen visie en identiteit te ontwikkelen en om te doen wat je hart je ingeeft. Daar ben ik de faculteit nog steeds dankbaar voor.”
Wat in jouw karakter maakt jou een pionier?
Jessica: “Gedrevenheid, er vol voor gaan. Ik ben hier eigenlijk continu mee bezig; het is mijn werk, maar ook mijn hobby en ontspanning.” Fabienne: “We zeggen ook niet meer dat we naar school gaan, we gaan weer werken aan LABELEDBY. - en dat stopt niet om zes uur ’s avonds.”
Hoe ontspan je; hoe neem je rust?
Fabienne: “Ik dans, hiphop. Als ik dans, kan ik echt even uit, mijn hoofd leegmaken. Maar daarna gaat het vaak wel meteen weer borrelen.” Jessica concludeert na lang peinzen: “Dingen maken, creatief bezig kunnen zijn, dat is eigenlijk mijn manier van ontspannen. Ik heb thuis een 3D-printer staan en ben echt verslaafd aan dingen uitproberen - zonder dat het per se ook relevant hoeft te zijn.”
Wanneer is jouw leven geslaagd?
Fabienne: “Als we straks gezien worden als de pioniers die een revolutie in de fashionindustrie teweeg hebben gebracht. Een wereldwijde revolutie is misschien wat te groot gedacht, maar als we in Nederland iets hebben kunnen veranderen, al is het maar bij één keten, dan is dat al heel mooi. Alle tools zijn er - ze moeten alleen nog worden samengebracht.”
Jessica: “Eerst hopen we te gaan samenwerken met fashiondesigners, maar volgend jaar willen we ook naar de brands toe.” De druk op bedrijven om alternatieven te zoeken voor hun productie in derdewereldlanden, goedkoop maar veelal onder slechte omstandigheden, wordt al langzaam groter; het is volgens de ID-studenten wachten tot het kwartje echt valt. “Op dat moment willen we met LABELEDBY. voorbereid zijn en meteen kunnen inspelen.”
http://www.labeledby.nl Instagram: @labeledby
Dit interview is gepubliceerd in de special over 'The Explorer'.
Discussie