Foto | Bart van Overbeeke

Dutch Culture Quiz: van Kabouter Buttplug tot Van Gogh

Bijna honderd TU/e’ers, internationals én Nederlanders, namen zondag deel aan de ‘I Love Holland - Dutch Culture Quiz’ in het Eindhovense Studentensportcentrum.

Welk typisch Nederlands gerecht komt oorspronkelijk uit Rotterdam? (1) Hoeveel steden in Nederland hebben een metro? (2) Ontwikkelden Philips en Sony samen de cassette of cd? (3) En wat is de bijnaam van het Rotterdamse kunstwerk Santa Claus? (4) Over een reeks van dit soort vragen, waarbij vooral het antwoord op de laatste tot hilariteit leidde, braken zo’n honderd studenten en medewerkers zich zondagmiddag het hoofd tijdens de ‘I Love Holland - Dutch Culture Quiz’.

De organisatie van de quiz, gebaseerd op het populaire RTL-programma ‘Ik Hou van Holland’, lag in handen van het Studentensportcentrum en internationale studentenvereniging Cosmos. De twee werkten al samen tijdens de intro voor internationals; hier ontstond het idee voor een groter evenement. Eindhoven Studentenstad en de gemeente Eindhoven zorgden voor de sponsoring. Niels de Jong van Cosmos: “Het doel is Nederlanders meer geïnteresseerd te maken in internationals én andersom.”

Want dat laatste is nog steeds niet vanzelfsprekend. Zo vindt Adheesh Saritha Rao van team 21 het na anderhalf jaar in Eindhoven nog steeds lastig in contact te komen met Nederlanders. “Ik heb het gevoel tegen een muur aan te lopen”, aldus de Indiase masterstudent Sustainable Energy Technology. “Cosmos is geweldig en heeft natuurlijk ook Nederlandse leden. Maar het lukt internationals nauwelijks onderdeel te worden van Nederlandse verenigingen.”

Ook teamgenoten Kilian van Berlo en Sybrand Wildeboer (beiden student Psychology & Technology) merken dat er weinig contact is tussen Nederlandse en internationale studenten: “We komen bijvoorbeeld niet op dezelfde feestjes.”

Desalniettemin verloopt de Frans-Indiaas-Nederlandse samenwerking binnen team 21 verrassend gesmeerd. Zo vullen Kilian en Sybrand moeiteloos een couplet van ‘Brabant’ van Guus Meeuwis aan. Adheesh en Hugo Bezombes (Sustainable Innovation) kennen op hun beurt de antwoorden op weetjes zoals de invoering van het homohuwelijk (2001) en de minimumleeftijd om een prostituee te bezoeken (zestien jaar).

De vraag welk wereldwijd product voor zeventig procent uit Nederland afkomstig is (5), leidt tot discussie binnen het team. Adheesh is ervan overtuigd dat het om modellen gaat. Zijn Nederlandse teamgenoten gaan voor bacon. Het leidt tot een weddenschap met een schaaltje wortels als inzet. Kilian: “Nederlands zijn knappe mensen, maar zóveel Nederlandse modellen zijn er nu ook weer niet.”

Chinees medicijn

Team 21 behaalt uiteindelijk de tweede plaats. Hun nagetekende ‘De sterrennacht’ van Van Gogh verdient weliswaar geen schoonheidsprijs, maar dat compenseren ze met een sterk optreden tijdens de bier- en kaasproeverij. Want bij Nederlandse cultuur hoort - naast tulpen, John de Bever en de Cuban Salsa-groep die een moderne variant van de klompendans ten uitvoer brengt -  ook Nederlands eten: onder andere bitterballen, haring, drop en stroopwafels. Juan Wang (promovendus Built Environment), net een maand in Nederland, is vooral erg te spreken over de bitterballen, minder over de drop. “Het smaakte naar een Chinees medicijn.”

1 kapsalon
2 twee (Amsterdam en Rotterdam)
3 de cd
4 Kabouter Buttplug
5 bacon

Nog wat kaaskwesties, voor de liefhebber:
Hoeveel kaas wordt op jaarbasis in Nederland gegeten? (333.587.000 kilo, het gewicht van zesenveertig Eiffeltorens)
Hoeveel koeien telt Nederland? (1.794.000)
Hoe lang maken Nederlanders al kaas? (1600 jaar)
Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking heeft een lactose-intolerantie? (één procent)

Deel dit artikel