TU/e leidt twee grote Europese onderzoeksprojecten
De TU/e heeft twee van de circa twintig nieuwe ‘FET Open’-subsidies van de Europese Unie binnengehaald. Projectleider Volker Hessel (Scheikundige Technologie) wil in het project ONE-FLOW de voordelen van natuurlijke biochemische processen combineren met geavanceerde continue reactortechnologie, om onder meer nieuwe en goedkopere medicijnen te maken. Het door Jos Haverkort (Technische Natuurkunde) geleide project SiLAS moet een laser opleveren op basis van silicium, om eenvoudig optische en elektronische functies te combineren op een chip. De twee projecten leveren de TU/e samen zo’n 2,5 miljoen euro op.
Volker Hessel, hoogleraar Micro Flow Chemistry and Process Technology, noemt de FET Open-subsidies de ‘ERC Advanced Grants voor groepen’. “Van de 547 voorstellen worden er maar twintig toegewezen, dus ik ben er erg blij mee. Ben Feringa heeft net de Nobelprijs gekregen voor ‘nano-machines’; wat wij willen maken zijn ‘micro-machines’.”
In de chemische industrie worden nieuwe stoffen–zoals medicijnen- vaak geproduceerd in meerdere stappen, die onder verschillende omstandigheden na elkaar plaatsvinden. De natuur maakt vergelijkbare stoffen op een heel andere manier, door alle processen in dezelfde cel te laten verlopen, terwijl elke stap automatisch leidt tot de volgende. De gedachte achter ONE-FLOW, waarin ook de nieuwe TU/e-hoogleraar Jan van Hest (Biomedische Technologie) deelneemt, is om de voordelen van deze natuurlijke processen te benutten en te combineren met geavanceerde continue reactortechnologie. Dat moet uiteindelijk leiden tot nieuwe en goedkopere medicijnen, en biedt ook mogelijkheden voor gepersonaliseerde medicatie. De TU/e’ers gaan hiervoor samenwerken met collega’s uit Delft, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Het andere project, SiLAS, staat onder leiding van Jos Haverkort en zijn collega Erik Bakkers uit de groep Photonics and Semiconductor Nanophysics. Hun voorstel is om een nieuw type silicium te ontwikkelen met een hexagonale kristalstructuur, om zo een halfgeleider te creëren waaruit niet alleen elektrische transistoren, maar ook nano-lasertjes gemaakt kunnen worden. Dit zou het een stuk eenvoudiger maken om optische en elektronische functies op een enkele chip te combineren. Het inpassen van optische (op licht gebaseerde) technologie is nodig om een nieuwe generatie snellere en energiezuiniger computers en aanverwante apparaten te ontwikkelen. Behalve met collega’s van universiteiten uit Groot-Brittannië (Oxford), Duitsland en Oostenrijk, werken Haverkort en Bakkers voor dit project ook samen met IBM Research in Zwitserland.
Voor elk van beide projecten stelt de Europese Unie vier miljoen euro beschikbaar. De Eindhovense partners krijgen hiervan ieder ongeveer 1,25 miljoen.
Discussie