- Onderzoek
- 27/10/2016
Parkeergarages als 'longen van de stad'
Als in ondergrondse parkeergarages van het centrum in Eindhoven fijnstof wordt afgevangen, kan dat de concentratie van deze stofdeeltjes in de stad op plekken tot wel vijftig procent verminderen. Dat concluderen TU/e-onderzoekers op basis van luchtstromingsmodellen en computersimulaties van de binnenstad. De doorrekening bewijst de effectiviteit van een initiatief van het milieu-innovatiebedrijf ENS Technology om parkeergarages als luchtzuiveringsplekken te gebruiken, als zogenoemde ‘longen van de stad’.
Onder leiding van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken modelleerden de Eindhovense onderzoekers in groot detail de bebouwing in het stadscentrum van Eindhoven. In dit gebied, met een oppervlakte van 5.1 vierkante kilometer, namen ze de locatie van 16 ondergrondse parkeergarages op. De onderzoekers berekenden het effect op de concentratie fijnstof in de stad als met 99 of 594 luchtzuiveringssystemen de fijnstof in deze parkeergarages wordt afgevangen.
Fors effect
Met 99 luchtzuiveringssystemen is rond de parkeergarages veelal een vermindering van fijnstof rond 10 procent zichtbaar. Maar bij 594 luchtzuiveringsinstallaties tekent zich een veel groter gebied af, soms tot een kilometer van de parkeergarages waar minimaal 10 procent minder fijnstof is. Op bepaalde plekken loopt dit zelfs op tot boven de 40 en 50 procent minder. Blocken: “Ik had wel een effect verwacht, maar niet dat het zo fors zou zijn.” De simulaties zijn weliswaar uitgevoerd voor één bepaalde situatie, dus de effectieve concentraties kunnen – afhankelijk van bijvoorbeeld de kracht en richting van de wind en verkeersdruktes – hoger of lager zijn. “Toch concluderen we dat dit een effectieve methode is om de luchtkwaliteit te verbeteren”, aldus Blocken.
Longen van de stad
Het idee om fijnstof in parkeergarages af te vangen is afkomstig van milieu-innovatiebedrijf ENS Technology. “Omdat de ventilatiesystemen van de ondergrondse parkeergarages in contact staan met bovenliggende straten en winkelcentra, zijn de garages van grote invloed op de luchtkwaliteit in de stad”, zegt ENS-directeur Lia van de Vorle. “Door hier fijnstof af te vangen, zodat schone lucht de stad wordt ingeblazen, fungeren de parkeergarages als een soort schone longen van de stad”, aldus Van de Vorle.
Zichtbare verbetering
In de studie is uitgegaan van de prestaties van luchtzuiveringsinstallaties van ENS. “We hebben een innovatieve installatie ontwikkeld die fijnstof transformeert tot grof stof door deze deeltjes efficiënt elektrisch te laden en ze vervolgens op een geaarde plaat af te vangen”, zegt Van de Vorle. Een eerste toepassing in een ondergrondse parkeergarage leidt volgens het bedrijf al ruim twee jaar tot zichtbare verbetering in de omgeving van de parkeergarage. “Nu de TU/e-studie de effectiviteit van het idee heeft bewezen voor een groot deel van de Eindhovense binnenstad, gaan we de methode uittesten in een parkeergarage onder de Heuvel Galerie”, aldus Van de Vorle. “Uiteindelijk denken we de luchtzuiveringsinstallaties ook in tunnels, bij trein- en busstations, viaducten en drukke verkeerspleinen toe te kunnen passen.”
Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Wind Engineering & Industrial Aerodynamics: Reduction of outdoor particulate matter concentrations by local removal in semi-enclosed parking garages: A preliminary case study for Eindhoven city center (26 oktober 2016)
Bron: Persteam TU/e
Discussie