- Student
- 11/10/2016
iGEM-team TU/e maakt noodrem voor medische therapie
Ook dit jaar vaardigt de TU/e weer een studententeam af naar de finale van de iGEM-competitie (International Genetically Engineered Machine) in Boston. Van 27 tot 31 oktober presenteren zij hun ‘kill-switch’ voor bewerkte afweercellen die worden ingezet bij de bestrijding van kanker. Deze noodrem moet voorkomen dat de afweercellen gezonde lichaamscellen aanvallen.
Bij immuuntherapie worden genetisch gemodificeerde menselijke afweercellen ingezet om kanker te bestrijden. Om te zorgen dat deze bewerkte cellen geen andere lichaamseigen cellen aanvallen, zijn goede veiligheidsmechanismen echter essentieel. Eén zo’n beveiliging kan de ‘noodrem’ zijn die celdood veroorzaakt, die het Eindhovense iGEM-team ontwikkelt.
De beveiliging van deze therapie is een van de toepassingen die studenten van het iGEM-team voor ogen hebben voor hun ‘kill-switch’. Hun plannen om deze uitknop verder te ontwikkelen om ook op andere manieren de activiteiten van de cel bij te sturen, blijven voorlopig toekomstdromen gezien de naderende deadline van de finale in Boston van 27 tot 31 oktober.
Lichaamscellen bevatten talloze eiwitten, die allemaal een eigen taak te vervullen hebben in de werking van de cel, als radertjes in een machine. Vele eiwitten werken samen om een bepaalde functie te vervullen, maar in de overvolle cel is het niet altijd zeker dat de eiwitten elkaar tegenkomen. Om de activiteiten van de cel te kunnen bijsturen, voegen de studenten zelfgemaakte eiwitten toe.
De studenten ontwierpen een zogenaamd platform (gemaakt uit eiwitten), waar andere eiwitten aan kunnen binden en samen kunnen komen. Een natuurlijk eiwit kan binden aan het platform als een koppelstukje aan het eiwit bevestigd is, zoals we ook een kabeltje nodig hebben om onze telefoon te verbinden met het stopcontact. De eerder genoemde ‘noodrem’ laat vier eiwitten met behulp van hun koppelstuk binden aan het platform; deze samenkomst zorgt ervoor dat de cel dood gaat.
De iGEM-competitie (International Genetically Engineered Machine) is gewijd aan de synthetische biologie: het construeren van cellen en biologische materialen vanaf molecuulniveau. In 2015 namen 280 internationale teams deel die hun resultaten presenteerden tijdens de jaarlijkse finale in het najaar in Boston. Het iGEM-team van de TU/e mocht toen een gouden medaille in ontvangst nemen en ontving de prijs voor Best Innovation in Measurement.
Bron: faculteit Biomedische Technologie
Discussie