Gerelateerde artikelen
De universiteit
16/04/2018
Alle plannen tegen hoge werkdruk staan online
Wie wil weten hoe universiteiten de hoge werkdruk te lijf gaan, kan dat nu online opzoeken. Iedere universiteit moest een plan van aanpak schrijven en die plannen staan sinds kort op de website van de VSNU.
open artikel
De universiteit
20/03/2018
TU/e houdt deuren open tijdens landelijke protestdag
Tijdens een drukbezochte bijeenkomst van docenten en onderzoekers vorige week in Amsterdam is besloten tot een landelijke actiedag gericht tegen ‘Den Haag’. Alle universiteiten werden opgeroepen dan ook één dag de deuren van de gebouwen te sluiten. De besturen zouden daaraan moeten meewerken. Het College van Bestuur van de TU/e is blij met alle aandacht voor de werkdruk, maar laat weten de universiteit tijdens zo'n actiedag niet op slot te doen.
open artikel
De universiteit
22/02/2018
TU/e gaat werkdruk gericht aanpakken
Een mogelijke verdere uitbreiding van het aantal numerus-fixusopleidingen, aannemen van extra personeel en trainingen voor leidinggevenden. Het is een greep uit de maatregelen die staan opgesomd in het Werkplan Werkdruk, dat het College van Bestuur deze ochtend presenteerde. De invoering van het plan strekt zich uit over heel 2018 en met de eerste maatregelen wil men snel van start gaan.
open artikel
De universiteit
12/01/2018
Werkdruk aan universiteiten? Nog even volhouden
De werkdruk aan universiteiten loopt de spuigaten uit, zeggen actievoerders en vakbonden. De universiteiten moesten afgelopen jaar allemaal een plan van aanpak maken, maar de meeste hebben de deadline gemist.
open artikel
Mengelers: “Werkdruk blijft hoog op de agenda staan”
Collegevoorzitter Jan Mengelers zei tijdens de nieuwjaarsreceptie in De Plint, de nieuwe culturele hotspot in de benedenverdiepingen van Luna, dat de toenemende werkdruk hem zorgen baart en dat ieder zijn uiterste best moet doen om daar iets aan te doen. Een beperking van de instroom, de inzet van teaching-assistents en het terugdringen van de regeldruk moet er dit jaar aan bijdragen.
open artikel
Onderzoek
Campus
13/06/2017
Werkdruk? “Als het maar bespreekbaar wordt”
De werkdruk aan universiteiten is enorm hoog, vinden veel medewerkers. Maar wie kan daar iets aan veranderen: de wetenschappers zelf, hun werkgevers of de politiek? Daarover hield vakbond FNV maandag een debat.
open artikel
Onderzoek
Student
Campus
21/04/2017
Dies | "Sterke financiële basis essentieel voor overleven"
Dromen werkelijkheid laten worden. Volgens collegevoorzitter Jan Mengelers is dat wat de TU/e al 61 jaar doet. Patrick Aebischer, die tot eind 2016 voorzitter was van de Zwitserse EPFL, vertelde gisteren tijdens de viering van de dies natalis in de Paterskerk, dat universiteiten daar in de toekomst een nog sterkere financiële basis voor nodig zullen hebben. "Universiteiten die daar niet voor zorgen, gaan failliet of verliezen hun onderzoekspoot", zo waarschuwde hij.
open artikel
Mengelers spreekt zijn zorgen uit over de werkdruk
De werkdruk onder het personeel baart collegevoorzitter Jan Mengelers steeds meer zorgen. In zijn nieuwjaarstoespraak riep hij zijn toehoorders op om goed op elkaar te letten. Ook deelde hij mee dat er extra middelen beschikbaar komen voor het aantrekken van wetenschappelijk talent en dat de samenwerking met de Universiteit Utrecht en het Utrechtse UMC wordt geïntensiveerd. Tevens start dit jaar in het gebouw Matrix de TU/e Innovation Space.
open artikel
Wetenschappers vinden werkdruk erg hoog
Zes op de tien werknemers aan universiteiten hebben het zo druk dat ze lichamelijke en psychische klachten krijgen. Ze werken door als ze ziek zijn en beknibbelen op hun vrije tijd.
open artikel
Groeidialoog: “Gaat de numerus fixus door?”
Om met medewerkers en studenten van gedachten te wisselen was het College van Bestuur dinsdagmiddag aanwezig in de filmzaal van de Zwarte Doos. Onderwerp van gesprek was het pakket aan maatregelen dat het TU/e-bestuur voor zich ziet om de groei van de studentenaantallen aan de TU/e te beheersen. Er kwamen tal van vragen die zo goed mogelijk werden beantwoord.
open artikel
Werkdruk: ‘Hoe nu verder?’
Bijna vijftig TU/e-medewerkers namen vrijdagmiddag de tijd om met Dienst Personeel en Organisatie, vertegenwoordigers van de vakbonden en leden van College van Bestuur in discussie te gaan over werkdruk. In het Gaslab leidde loopbaanconsulent Joep Lochtenberg het gesprek dat tot doel had praktische oplossingen te vinden om de werkdruk hanteerbaar te maken.
open artikel
Van méér-méér-méér ingenieurs naar beter selecteren aan de poort
De aankondiging van studentenstops bij de vier technische universiteiten veroorzaakt heel wat commotie. Het bedrijfsleven wil er niet aan en ook onderwijsminister Jet Bussemaker was ontstemd. Later toonde ze er toch begrip voor, maar op de roep om extra geld, zo’n vierhonderd miljoen, reageerde ze korzelig.
open artikel
A cap always lands on its feet
Vanaf collegejaar 2018/2019 wil de TU/e de studenteninstroom voor bepaalde opleidingen gaan beperken door middel van decentrale selectie, een cap. “Kleinschalig onderwijs om de ingenieurs af te leveren die de maatschappij en het bedrijfsleven nodig hebben”, aldus de rector in het persbericht van 19 oktober jl. Oké, klinkt fair. Toch heeft het nu al een hoop ophef en commotie onder de studenten en wetenschappelijk personeel veroorzaakt. Maar, is het nu wel echt allemaal zo erg, of komt deze cap uiteindelijk toch gewoon op z’n pootjes terecht?
open artikel
Student
Campus
Onderzoek
19/10/2016
TU/e zet studentenstop op vier opleidingen
De TU/e gaat voor vier bacheloropleidingen de invoering van decentrale selectie voorbereiden vanaf het collegejaar 2018-2019. Het gaat om Industrial Design, Biomedische Technologie, Technische Bedrijfskunde en Technische Informatica. Dit om de hoge kwaliteit van het onderwijs te kunnen blijven garanderen en beheerst te kunnen blijven groeien, aldus de universiteit.
open artikel
Wetenschappers uitgeput door al die publicaties
De hoge publicatiedruk in de wetenschap kan leiden tot uitputting, burn-outs en wangedrag. Het maakt veel wetenschappers negatief en cynisch, concludeerde psychiater Joeri Tijdink tijdens zijn promotie aan de Vrije Universiteit.
open artikel
Onderzoek
Student
Campus
07/06/2016
Meedenken over de groeiproblematiek
De komende weken gaat het College van Bestuur met studenten en medewerkers in discussie over de vraag hoe de universiteit om moet gaan met de sterke studentengroei van de afgelopen jaren. Rector Frank Baaijens trapte gisteren af in Kennispoort, waar ook twee decanen vertelden hoe hun faculteit er voor staat. Zo’n vijftig belangstellenden brachten in twee uur hun mening en mogelijke oplossingen over het voetlicht.
open artikel
Helft van wetenschappers heeft te weinig tijd
De helft van alle wetenschappers heeft te weinig tijd om zijn vak goed uit te oefenen. Ze vinden de werkdruk te hoog, zeggen ze in een enquête van de Socialistische Partij.
open artikel
Student
Campus
11/12/2015
Avondcolleges moeten roosterproblematiek verhelpen
Avondcolleges moeten al vanaf februari 2016 een einde maken aan de problemen met het inroosteren van vakken. “We steken ons geld liever in meer docenten, dan in de bouw van extra collegeruimtes”, zegt collegelid Jo van Ham. Deze week werd per faculteit het personeel op de hoogte gesteld. Eerstejaars studenten blijven gevrijwaard van avondcolleges.
open artikel
Universiteitsraad
04/11/2015
UR | Over groei, kleinschaligheid en werkdruk
De prognoses van waar het met onze studentenaantallen naar toe gaat, lopen uiteen. Koffiedik kijken was altijd al een gewaagde zaak en dat geldt ook voor het voorspellen van aanmeldingscijfers. Door de toepassing van ‘sophisticated’ verkooptechnieken is er wellicht enige invloed uit te oefenen op het aantal aanmeldingen, maar we blijven vooral afhankelijk van factoren die zich niet door Eindhoven laten beïnvloeden.
open artikel
Onderwijsondersteuning gaat ingrijpend op de schop
De TU/e neemt het komend jaar de onderwijsondersteunende organisatie fors op de schop. De komst van het Bachelor College en de Graduate School en de groei van het aantal studenten maken dit noodzakelijk. Bij deze operatie zijn zo’n 170 à 220 mensen betrokken. Begin december moet blijken of het een reorganisatie wordt. Ontslagen zijn niet aan de orde, aldus collegelid Jo van Ham.
open artikel
Discussie