
- Student
- 18/10/2016
Eindhovense studentes op de bres voor UNICEF
Voor veel studenten zal het welzijn van kinderen elders in de wereld een ver-van-hun-bed-show zijn. En dat kan Itzel Belderbos ook best begrijpen. De TU/e-studente is dan ook niet van plan om belerend met het vingertje te gaan wijzen of doorlopend een collectebus onder de neuzen van haar medestudenten te duwen. Maar ze prikkelen met leuke activiteiten en misschien toch even aan het denken zetten: dat wil ze met het kersverse Eindhovense studententeam van UNICEF wél.
Belderbos (rechts op de foto) was al een poosje op zoek naar een bezigheid voor naast haar studie. Al rondneuzend kwam ze afgelopen zomer terecht bij UNICEF, waar ze hoorde dat een eerder Eindhovens studententeam helaas was gesneuveld. ‘Je mag het opnieuw proberen’, kreeg de derdejaars studente te horen. En daar had ze wel oren naar: “Als technisch bedrijfskundige leek het me leuk om zo’n eigen project te gaan runnen”. En ja, ze had ook bestuurswerk of iets dergelijks kunnen gaan doen binnen de opleiding: “Maar hier heb ik een beter gevoel bij”.
Niet dat ze zichzelf nu als een ware wereldverbeteraar ziet, “maar ik heb wel altijd heel veel interesse gehad in ontwikkelingshulp en dergelijke. En ik vind het gewoon heel belangrijk dat kinderen een goed leven hebben. Ik denk dat als je als kind al op jonge leeftijd iets heel heftigs meemaakt, dat dat je de rest van je leven bijblijft - wat je ook doet”.
Ze wijst op de vluchtelingencrisis en hoe ook kinderen daarvan het slachtoffer zijn. “De gemiddelde student is daar misschien niet zo mee bezig en dat begrijp ik ook wel. Je bent toch vooral druk met je eigen dingen, je studie, met wat híer gebeurt.”
Toch hoopt Belderbos - samen met haar zes teamgenotes - het bewustzijn onder medestudenten wat te vergroten, daarbij aansluitend op hun levens en interesses. Op een opdringerig onder de neus duwen van een collectebus zitten veel mensen volgens haar niet te wachten. “Geen ‘geef ons geld voor de kinderen’, dat is niet wat we willen overbrengen. We willen vooral leuke en gezellige activiteiten neerzetten, waarvan de opbrengst goed terechtkomt. En dan is het mooi meegenomen als daarmee ook het bewustzijn onder studenten wat wordt vergroot.”
De studententeams (ook actief in onder andere Groningen, Leiden en Amsterdam) krijgen van UNICEF de nodige vrijheid in wat ze doen, vertelt Belderbos. “Ze geven ons wel richtlijnen en ondersteuning, maar verder is het echt onze verantwoordelijkheid en taak, zonder veel verplichtingen. Dat is wel prettig, we kunnen het onszelf zo druk maken als we willen.” Het Maastrichtse team organiseerde bijvoorbeeld eens een rollerblade party, terwijl de studenten in Nijmegen jaarlijks een sponsorloop op poten zetten tijdens de Vierdaagse.
Het kersverse Eindhovense team heeft volgens Belderbos wel wat acties en activiteiten in gedachten, maar deze moeten nog worden uitgewerkt. In eerste instantie willen de studenten zichzelf vooral een beetje op de kaart zetten, met kleine kennismakingsactiviteiten zoals een ‘bakery sale’ bij MetaForum. “Het is niet echt strategisch om een heel groot evenement op te zetten als nog bijna niemand je kent. Daarvoor is er op dat gebied ook teveel concurrentie.” Het team mikt erop om in de loop van dit collegejaar in elk geval twee wat grotere evenementen te organiseren ten bate van UNICEF.
De ploeg telt vijf TU/e-studentes, één Fontys-studente en iemand die culturele antropologie studeerde in Nijmegen. Belderbos spreekt van “een heel gezellige club, het zijn allemaal spontane, enthousiaste meiden. Kennelijk trekt het onderwerp vrouwen toch wat meer aan dan mannen”. Dat er geen man in het team zit, is volgens haar niet bewust en evenmin een issue. Lachend: “Wel positief juist eigenlijk, in een mannenstad als Eindhoven.”
De teamleden op de foto boven (van links naar rechts): Sifa van Zutphen (TU/e, Technische Bedrijfskunde), Eline van Rooij (afgestudeerd in Nijmegen, Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies), Axum Tedros (TU/e, Biomedische Technologie), Naomi Rajiv (Fontys, Technische Bedrijfskunde), Giuliva Brevoord (TU/e, Technische Bedrijfskunde), Karlijn van den Dungen (TU/e, Technische Bedrijfskunde) en Itzel Belderbos (TU/e, Technische Bedrijfskunde).
Discussie