- Student
- 07/10/2016
Bijzondere bijbanen | Mathijs timet houthakkers
Hoe kom jij aan je geld? Misschien mag je het innen bij paps en mams, misschien schraap je het zelf bij elkaar met uren werk. Werk je in de horeca, geef je bijles, vul je vakken. Of heb je een baan die anders is dan anders? In deze serie vertellen TU/e-studenten over de bijzondere bijbanen die zij hebben. Deze keer: Mathijs timet houthakkers.
Zonder Mathijs Meulendijks (24) zouden de deelnemers van Stihl Timbersports, noem ze atleten die aan wedstrijden houthakken en -zagen doen, niet weten wat hun score is. Hij is ‘timing operator’ en zorgt dat bij de wedstrijden de techniek tot in de puntjes verzorgd is. Cursor zag hem bij het Benelux Championship 2016 in Gemert.
Het houthakwedstrijdseizoen loopt van mei tot september en voor masterstudent Werktuigbouwkunde Mathijs betekent dat dat hij dan acht keer een week ergens in Europa aan het werk is. Wat zijn dagtarief is, wil hij niet zeggen, maar hij verdient in één weekend meer dan collegastudenten met een banaler bijbaantje in een hele maand. “Ik werk met marktconforme prijzen, en dat mag ook wel gezien de professionele aanpak.”
Mathijs wordt ingehuurd om uitslagen te verwerken en de timing te organiseren. Maar hij doet meer dan knopjes bedienen; ook het opbouwen van het podium en het instrueren van vrijwilligers staat op zijn takenlijstje. Zijn eigen bedrijf, dat al zeven jaar bestaat en gespecialiseerd is in services voor sportevenementen, wordt daarvoor ingehuurd.
Vier jaar geleden begon hij bij de Stihl Timbersports wedstrijden. Met een team rijdt of vliegt Mathijs naar de wedstrijden in bijvoorbeeld Luxemburg, Zwitserland of Turkije. Tijdens de wedstrijden moeten de deelnemers de snelste tijd proberen neer te zetten in verschillende opdrachten. De wedstrijden bestaan uit drie hak- en drie zaagdisciplines.
Bij de discipline ‘springboard’ hakken de kandidaten een hooggelegen blok hout door nadat ze via twee staplanken naar boven klommen. Bij de ‘Single Buck’ zagen de mannen met een handzaag, maar bij ‘Hot Saw’ gebruiken ze een opgevoerde motorzaag met een vermogen van zestig PK. Dat is volgens Mathijs te vergelijken met tien brommers.
"Er kan een bom ontploffen, dan doe ik nog mijn werk"
De baan past bij Mathijs’ karakter. Hij heeft het graag druk en laat zich niet gek maken. “Je komt nog eens ergens en het is divers werk, inclusief vrachtwagen rijden. Vijf uren werk ik heel geconcentreerd, vol adrenaline. Ik moet snel schakelen als iets mis gaat, want het publiek mag niets merken.” Hij blijft altijd rustig. “Er kan een bom ontploffen, dan doe ik nog mijn werk.”
Een nadeel is er wel, vraag maar aan zijn vrienden: nooit kan hij mee op stap, vaak mist hij verjaardagsfeestjes. Hij zal heus niet fulltime carrière maken in de evenementenbranche. “Ik verwacht eerder dat ik het naast een ‘normale’ baan blijf doen. Het is leuk voor de afwisseling, maar altijd van huis (en dan vooral in de weekenden) vind ik verre van ideaal.”
Deze kampioenschappen (hoera, in Brabant) werkt hij tot middernacht door. En de maandagochtend erop zit Mathijs gewoon om half negen in het college Composieten van Joris Remmers.
Discussie