- Onderzoek , Campus
- 16/11/2016
Brandje in Darcy-lab in Gemini, amper hinder voor GLOW
In een lab van Technische Natuurkunde in Gemini-Noord heeft dinsdagavond iets na tien uur een kleine brand gewoed. De brand, ontstaan in een onderzoeksopstelling, zette een ruimte van het zogenoemde Darcy-lab vol rook. Bezoekers van GLOW, waarvan de route dichtbij de getroffen plek loopt, werden tijdelijk een klein stukje omgeleid.
De TU/e-brandweer - vanwege GLOW deze week ook in de avonduren op het terrein aanwezig - was na het brandalarm via een plafondmelder snel ter plaatse, vertelt plaatsvervangend brandweercommandant Eric van der Heijden - zij het niet in volledige uitrusting. “In het Darcy-lab stond een kleine ruimte vol met rook, op de grond woedde een klein brandje.” Vermoedelijk is een elektrische spoel in de opstelling oververhit geraakt en op de grond gevallen, zo zegt hij.
De collega’s van de Eindhovense brandweer, die volgens protocol ’s avonds en in de weekenden uitrukt bij meldingen vanaf het TU/e-terrein, hadden de situatie volgens Van der Heijden vlot onder controle. De brand vond plaats aan de oostzijde van het gebouw, op de begane grond. Bezoekers van GLOW werden intussen een klein stukje omgeleid via het parkeerterrein bij Flux, “verder heeft GLOW er geen hinder van gehad”.
De getroffen ruimte is de hele nacht goed geventileerd en woensdagochtend weer vrijgegeven voor de gebruikers, zodat de onderzoeksopstelling kan worden ontmanteld en schoongemaakt. Aangezien de brand en rook binnen één kleine ruimte bleven, ondervinden gebruikers van andere opstellingen binnen het Darcy-lab volgens hem weinig hinder van het incident.
Onderzoeker Leo Pel van het Darcy-lab laat weten dat donderdagochtend een gespecialiseerd bedrijf langskomt om de opstelling, een scanner bedoeld voor metingen aan poreuze materialen, schoon te maken. Hij verwacht dat de promovenda die het meest afhankelijk was van de opstelling zeker vier maanden vertraging oploopt. "Dat is erg zuur, want ze was net bezig met de afrondende metingen voor haar proefschrift. Dit was de enige opstelling ter wereld waarin je chloor en natrium kunt meten in beton, en hij werkte perfect. We hebben ook nog geen idee wat er mis kan zijn gegaan, terwijl we al twintig jaar ervaring hebben met dit soort apparatuur."
Er was dinsdagavond een meting aan de gang, legt Pel uit. "Die gaan dag en nacht door, maar de promovenda had eerder die avond nog even ingelogd en toen was er niets aan de hand." De zogeheten 'insert' voor de supergeleidende magneet is helemaal weggebrand, zegt hij. "We gaan direct aan de slag om een nieuwe te maken, maar daarvoor moeten onderdelen worden besteld en dat kan lang duren, zeker met de kerst in aantocht." Over de financiële schade kan hij nog niet veel zeggen. "We hopen dat de supergeleidende magneet na het schoonmaken weer functioneert. Anders kunnen de kosten misschien wel tot een miljoen oplopen. Een ton kost het zeker."
Discussie