En hoe is het in Hongkong, Shanghai, Beijing en Shenyang?
Op 11 april vertrok een groep van 29 BMT-studenten en 2 begeleiders naar Hongkong op studiereis. Voor velen was het de eerste reis naar Azië, maar we waren helemaal klaar voor de cultuurshock die ons te wachten stond. Om de contacten tussen de faculteit Biomedische Technologie en enkele bedrijven en universiteiten in China te verbeteren en creëren, hadden we naast een cultureel programma volop bezoeken aan universiteiten en bedrijven gepland.
In Hongkong bezochten we twee start ups op het Science Park, dat een perfecte omgeving is voor deze groeiende bedrijven. Daarnaast gingen we ook langs Hong Kong University, waar de studenten van beide faculteiten erg enthousiast werden van elkaars ervaringen.
Naast deze academische ervaringen hadden enkele studenten ook hun eerste ervaring met het eten met stokjes. Gelukkig leerden we dit snel, waardoor we in Chinese stijl konden eten van een draaiende tafel, waar vele gerechten op werden geserveerd.
Na enkele benauwde regenachtige dagen in Hongkong genoten we van het zonnetje in Hangzhou, waar de studenten ons behalve de faculteit ook het prachtige West Lake lieten zien. Chinezen wilden met ons op de foto alsof wij de toeristische attractie waren.
Zelf ervaarden we de metro als een attractie. Waar de Chinezen in de omgang vaak wat behoudend en ingetogen zijn, was het binnengaan en verlaten van de metro in Shanghai een ware moshpit. De deuren openden maar voor korte tijd, en wilde je er bij die halte uit, dan was er geen tijd en ruimte om te vragen of je er alsjeblieft langs zou mogen.
In Beijing genoten we van enkele dagen cultuur snuiven, waar we het zomerpaleis bezochten en waar we erachter kwamen waarom ze zeggen: “I climbed the great wall of China” in plaats van te spreken over wandelen. En we bezochten twee keer ‘de mooiste campus van China’: zowel Tsjingua University als Peking University claimt die titel.
Hierna volgden nog enkele dagen in Shenyang, waar onze eigen faculteit was nagemaakt, wat door één van de begeleiders ook wel “thuiskomen” werd genoemd. Na drie weken namen we met volop knuffels afscheid van elkaar op Schiphol, een onvergetelijke ervaring rijker.
Uitgebreide verslagen zijn hier te lezen.
Op de foto, tijdens bezoek aan Hong Kong University: v.l.n.r. (in de blauwe blouses) Paul, Stefan, Jan-Willem, Mick, Jurjen, Luuk, Melanie, René, Annet, Linde, Larissa, Wytse, Maureen, Kimberly, Ellen, Roderick, Emira, Senne, Koen, Elles, Cas, Kwankwan, Leon, Xiang, Ilona, Sandra, Sjoerd, Valery, Hans, Melissa en Elmer.
Discussie