‘Confectie op maat’ wint Slimmer Leven Challenge

‘Confectie op maat’ wint Slimmer Leven Challenge

De zorginnovatie ‘Confectie op maat’ heeft dinsdagavond de finale van de Slimmer Leven Challenge gewonnen. De derde editie van deze zorgcompetitie kende zes finalisten, verdeeld over twee tracks, die gisteren nog eenmaal hun innovaties mochten pitchen voor een jury. Twee TU/e-studenten waren betrokken bij de ‘slimme medicijndoos’ Medido; de enige finalist in de nieuwe tweede track, bedoeld voor het doorontwikkelen van bestaande concepten.

De netwerkbijeenkomst Slimmer Leven 2020 in het Natlab vormde dinsdag het decor voor de finale van de Slimmer Leven Challenge, die eind februari startte met honderdnegentig studenten van de TU/e, Fontys en Summa. Doel: het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de ouderenzorg én - in een nieuwe, tweede track - het doorontwikkelen van bestaande innovaties, met als doel deze tot een succes te maken in de markt.

Dit jaar lag de focus op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor ouderen die actief, gezond en maatschappelijk betrokken willen blijven. De deelnemende studenten leerden onder meer pitchen, werden in contact gebracht met experts en kregen workshops en trainingen op het gebied van ondernemerschap en conceptontwikkeling.

Zes teams bleven na diverse pitch-rondes over voor de finale dinsdagavond. Team voor team probeerden ze de jury, onder leiding van computerondernemer en investeerder Arjen de Koning, ervan te overtuigen dat hun idee de zorg zou veranderen. In de zaal waren grote namen aanwezig, onder wie Hans de Jong, CEO van Philips Benelux, en Maarten den Braber, medeoprichter van de binnenkort te openen Eindhovense vestiging van SingularityU.

Na lezingen van deze topmannen reikte Eindhovense wethouder Staf Depla de prijzen uit. De track voor nieuwe ideeën werd gewonnen door ‘Confectie op maat’: een concept dat aan huis gebonden ouderen helpt toch modieuze en passende schoenen te kopen met behulp van voetscans en een schoenendatabase.

De jury complimenteerde de studenten vanwege het feit dat hun concept aansluit bij de wens van veel hulpbehoevende ouderen om er toch nog goed uit te zien, en om het feit dat het concept breder kan worden toegepast dan alleen in de zorg, bijvoorbeeld in webshops.

De track voor het doorontwikkelen van bestaande innovaties telde uiteindelijk maar één finalist: Medido. Deze medicijn-dispenser van Philips zorgt ervoor dat ouderen op het juiste moment de juiste medicatie binnenkrijgen. Zes studenten, onder wie twee TU/e-studenten Industrial Design, zochten de afgelopen maanden naar manieren om het product te verbeteren, omdat het ondanks grote potentie maar moeilijk marktaandeel wint. Beide winnende teams werden beloond met een cheque van vijftienhonderd euro en een ballonvaart.

De diepte in

Teamlid en ID-studente Jelske van de Ven: “Het was interessant om met mensen van Philips en ZuidOostZorg te kunnen praten over de Medido. In onze studie zijn we puur bezig met conceptontwikkeling, maar nu konden we naar het grotere plaatje kijken. En onze expertise op het gebied van user-centered design toepassen in de praktijk”.

Team- en studiegenote Anouk van der Lee vertelt over de samenwerking met studenten van uiteenlopende opleidingen en achtergronden binnen de zorgcompetitie: “Erg uitdagend, maar de verschillende perspectieven leiden juist tot écht goede oplossingen”. Of het team van het prijzengeld op vakantie gaat of het concept verder gaat doorontwikkelen, antwoordt Van der Lee tactvol: “We willen zeker het gesprek met Hans (de Jong, red.) aangaan”.

Deel dit artikel