Voer voor ondernemersgeesten

Ondernemers van midden- en kleinbedrijven in de chemiesector kregen vrijdag de gelegenheid kennis te maken met verschillende laboratoria, spin-offs en onafhankelijke instituten op de campus. TU/e was gastheer van de eerste InnovatieTour, die georganiseerd is door de nationale non-profit organisatie InnovatieLink.

Een bescheiden groep, qua aantal én persoonlijkheid, schuifelt vrijdag de laboratoria rond die geselecteerd zijn voor de Innovatietour. Er zijn ongeveer tien ondernemers afgekomen op de kans de samenwerkingsmogelijkheden met hightech instituten op TU/e’s campus te bekijken. Ook een aantal medewerkers van InnovatieLink loopt mee tijdens deze eerste editie.

Na een ontvangst in de Zwarte Doos mogen de deelnemers kijken bij TU/e spin-off Flowid in Matrix. De volgende rondleiding, bij het Scheikundige Technologie Lab voor Functionele Materialen en Devices in Helix, is op deze regenachtige dag gelukkig per loopbrug bereikbaar.

Maar voor een bezoek aan Catalyst, waar de bedrijven Ioniqa en PTG/e gehuisvest zijn, moet een aardig eind gelopen worden en daarom deelt InnovatieLink leenparaplu’s uit.  Directeur bedrijfsvoering bij ST Laurent Nelissen is een dag in de week CEO bij Polymer Technology Group Eindhoven BV en in die hoedanigheid heet hij de bezoekers hartelijk welkom.

Hij legt snel uit dat PTG/e contractonderzoek doet op het gebied van polymeren, kunststoffen en hybride materialen. Onderzoek door het bedrijf heeft in het –bijna- twaalfjarig bestaan nu 35 patenten opgeleverd die als intellectueel eigendom bij de opdrachtgever terechtkomen. Naast research kan PTG/e ook samples produceren.

Nelissen geeft als succesvoorbeelden de snoepwikkels van materiaal op natuurbasis, cement waarin het afvalproduct zwavel verwerkt is en een milieuvriendelijk piepschuim. Hij sluit af met sterke ondernemersgeest: "Zijn er nog vragen? Of wil iemand meteen een opdracht plaatsen?”

Er worden veiligheidsbrillen opgezet voor een bezoek aan de labs van PTG/e. De rondleiding is kort in een poging de uitgelopen tijd in te halen. Meteen door naar Ioniqa. Daar wordt één van de bezoekers heel enthousiast van het verhaal van CEO Tonnis Hooghoudt over de Ionoqa’s recycling van PET-flessen. Als Hooghoudt zegt dat ze in de fase van opschalen zijn (ze willen volgend jaar 10 kiloton grondstof uit polyester en PET halen), vraagt Albert Barth of dat proces niet juist heel klein kan.

Het is de eerste keer dat deze niet-scheikundige man met “een onderwijsachtergrond” uit Zwolle bij de TU/e is. “En ik vind het heel leuk. Mijn bedrijf heet Plokko en we maken design waar kinderen zelf thuis op een 3D-printer speelgoed mee kunnen maken. Mijn ultieme droom is dat de vuilnisbelt van plastic in de derde wereld door Plokko omgezet wordt in speelgoed. Daarom spreekt Ioniqa mij sterk aan. Ik hoop tijdens de lunch nog verder te praten met Tonnis Hooghoudt.”

Deel dit artikel