TU/e toch "behoedzaam" in gesprek over Bèta College

De deur richting een mogelijke komst van een Bèta College in Middelburg met medewerking van de TU/e, staat toch nog op een kier. Volgens collegevoorzitter Jan Mengelers zijn de partijen "behoedzaam" met elkaar in gesprek. Mengelers en rector Frank Baaijens legden gisteren in een gesprek met Zeeuwse bestuurders wel vier harde eisen op tafel.

“Je moet altijd in gesprek proberen te blijven”, vertelt Mengelers, als hij gevraagd wordt naar de ontmoeting die hij dinsdagavond in Middelburg had met een zware delegatie van Zeeuwse bestuurders. Mengelers en rector Baaijens spraken onder meer met Commissaris van de Koning Han Polman, de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann, gedeputeerde Harry van der Maas en Toine Poppelaars, dijkgraaf en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hogeschool Zeeland.

Dinsdagochtend had de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) nog een interview met hem afgedrukt, waaruit mocht worden geconcludeerd dat de TU/e weinig trek heeft in een Zeeuws avontuur.

“De reden voor dat interview was om voorgaande artikelen over deze kwestie te nuanceren en om foutieve informatie, zoals bijvoorbeeld de bewering dat we qua studentenaantallen zouden willen krimpen, te corrigeren”, aldus Mengelers. Volgens hem verliep het gesprek gisteren in een goede en open sfeer en had de provincie Zeeland alles uit de kast gehaald om de TU/e-bestuurders te bewegen er toch nog eens goed over na te denken.

Er zijn volgens de collegevoorzitter echter vier harde criteria waar eerst aan moet worden voldaan, wil het überhaupt zin hebben om verder te praten. Mengelers: “Om te beginnen moet het financiële plaatje worden bijgesteld. Nu denkt men genoeg te hebben aan 25 miljoen voor een periode van tien jaar, wij zijn er van overtuigd dat dit bedrag verdubbeld moet worden. De macrodoelmatigheidstoets van OCW moet een positief resultaat opleveren. Anders kun je niet eens beginnen. Ook moet men zich realiseren dat de inspanning vanuit Eindhoven zeer bescheiden zal zijn. En er moeten labfaciliteiten komen, die het mogelijk maken onderwijs en onderzoek te combineren.”

Als aan een van deze criteria niet kan worden voldaan, beschouwt Mengelers dat als een “showstopper” voor het hele project. Hij heeft gisteren ook nog een alternatief voorgesteld, waarbij de Hogeschool Zeeland een bachelorcollege opzet, waarbij de TU/e versterking biedt. “De bachelors die hier uitstromen zouden dan makkelijker kunnen instromen in onze masteropleidingen. Na het afronden daarvan zouden ze via een PhD- of PDEng-traject weer kunnen terugkeren naar Zeeland”, zo licht Mengelers zijn voorstel toe.

De Zeeuwse bestuurders waren aangenaam verrast door dit voorstel, aldus Mengelers, "maar ze stonden  er ook wat onwennig tegenover, want hiermee moet men het oude plan loslaten."

Deel dit artikel