Lot opleiding Web Science onzeker

Het faculteitsbestuur van Wiskunde & Informatica beslist volgende week of Web Science ook na volgend collegejaar nog blijft bestaan. Vanuit het opleidingsmanagement is voorgesteld om de relatief kleine bacheloropleiding te schrappen, om de werkdruk voor medewerkers van de faculteit binnen de perken te houden. De faculteitsraad is echter nog niet overtuigd. [UPDATE: het faculteitsbestuur wil alvorens een besluit te nemen nog in gesprek met de faculteitsraad. Deze bijeenkomst is gepland op 1 september.]

Het definitieve besluit om Web Science - dat jaarlijks zo’n dertig studenten trekt - op te doeken is nog niet gevallen; eerst moet de faculteitsraad er nog een oordeel over vellen. Vooruitlopend op de afschaffing zijn de aankomend eerstejaars Web Science al wel gewaarschuwd dat zij mogelijk de laatste lichting studenten van deze opleiding zullen zijn.

Het voorstel om Web Science te schrappen is volgens opleidingsmanager Marloes van Lierop van de bachelor Technische Informatica, waar de majoren Web Science en Software Science onder vallen, uit nood geboren. “Ik ben er zelf ook niet blij mee, want ik heb zes jaar geleden hard gelobbyd om Web Science mogelijk te maken. Maar we zien gewoon dat de mensen hier jaar na jaar veel te veel werk hebben. Web Science is relatief klein en groeit ook niet meer; dan moet je je afvragen of je twee majoren in de lucht moet houden, met alle overhead van dien. Zeker nu de opleiding Data Science er bij komt.”

Universitair docent Kees Huizing, lid van de faculteitsraad van W&I, zou het zonde vinden als de opleiding Web Science wordt opgeheven. “Die opleiding is ooit opgezet om de diversiteit van de instroom te vergroten, en dat is gelukt. Relatief veel meisjes bij informatica zijn van Web Science afkomstig. En iedereen weet dat vrouwen in ons vakgebied sterk in de minderheid zijn. Ik zou het dus erg jammer vinden als Web Science wordt opgeheven.”

Van Lierop stelt daartegenover dat Web Science weliswaar relatief meer meisjes trekt, maar dat het aandeel van Web Science op het totaal aantal meisjes van de bachelor informatica blijft steken op 23 procent – de rest zit dus bij het veel grotere Software Science. “En de internationale instroom is bij Software Science ook procentueel zelfs beduidend groter. In die zin draagt Web Science niet bijzonder bij aan de diversiteit.”

Aangezien voor het schrappen van de major een wijziging in de Onderwijs- en examenregeling (OER) nodig is, zou de faculteitsraad hier toestemming voor moeten verlenen. Die is volgens Huizing nog niet overtuigd van het nut van de plannen. “We zouden graag gekwantificeerd zien in welke mate het opheffen van de opleiding bijdraagt aan verlichting van de werkdruk.” Het faculteitsbestuur beslist in principe volgende week vrijdag over het voortbestaan van Web Science.



Deel dit artikel