En hoe is het in Kopenhagen?
Tijdens mijn stage als onderdeel van de bachelor Industrial Design ontdekte ik een kleine, maar bijzonder goede masteropleiding in de hoofdstad van Denemarken. Klein is het sleutelwoord, want per jaar worden er maximaal 24 mensen toegelaten op het Copenhagen Institute of Interaction Design (CIID).
De 24 personen in deze groep zijn niet per se de besten van alle aanmelders; zij worden zorgvuldig geselecteerd op diversiteit. Dit alles om een groep te vormen die elkaar aanvult. Zo is de man/vrouw-verdeling 11/13, zijn er 18 verschillende nationaliteiten in mijn klas, en hebben we uiteenlopende achtergronden (van Etnische Studies tot Computer Science). Samen vormen we een heel hechte groep, wat ook wel fijn is als je ongeveer 45 uur per week samen spendeert in één ruimte (en elkaar daarbuiten ook nog aardig wilt blijven vinden).
We volgen fulltime vakken van één tot drie weken met iedere keer een andere docent. Ook deze worden overgevlogen vanuit alle windrichtingen, en voor een tijdje weggeplukt bij de grootste en bekendste bedrijven uit de industrie (denk IDEO, frog design, Spotify, LinkedIn, Arduino, etc).
In contrast met deze hectische omgeving is het wel fijn dat Denemarken zelf - en al helemaal in vergelijking met Nederland - een stuk ontspannener is. Het hoeft hier allemaal niet zo snel en gehaast, maar liever op een tempo dat voor iedereen bij te benen valt; je wacht maar even met het bestellen van je koffie tot de persoon vóór je afgerekend heeft en he-le-maal klaar is.
Alsof dat allemaal nog niet ontspannend genoeg is, gaan we in de weekenden regelmatig op fietstochtjes langs de Deense kustlijn, of nemen we de trein naar het prachtige Louisiana-museum.
Oh, en het Scandinavische weer? Dat is stiekem best prima te doen! *schrijft dit stukje op een zonnig balkon bij 25 graden met een glas wijn*
Discussie