Bliksemstraal van 80 meter op TU/e-campus tijdens GLOW
De TU/e wil dit jaar tijdens GLOW een wereldrecord vestigen met een bliksemstraal van tenminste tachtig meter lang. Het is één van de projecten van de universiteit die vanaf 12 november, tijdens de elfde editie van het lichtkunstfestival, te zien zijn op de campus.
Zo’n 750.000 bezoekers hoopt de GLOW-organisatie te trekken, verdeeld over acht avonden. De route loopt dit jaar opnieuw over het TU/e-terrein (vanuit de stad via het Dommeltunneltje), net als vijf jaar geleden bij het 55-jarig bestaan van de universiteit. Veel bezoekers bestempelden het TU/e-aandeel toen als het hoogtepunt van het festival, stelt Gerrit Kroesen, decaan van de faculteit Technische Natuurkunde. “Dat moeten we zien te evenaren.”
Kroesen coördineert de TU/e-bijdrage aan GLOW, net als in 2011. Verder zijn onder anderen Annelies Verschuren-Dirks (evenementenorganisator aan de TU/e), Jovita Moerel (Equipment and Prototype Center) en Philip Ross (Intelligent Lighting Institute) nauw betrokken. De voorbereidingen begonnen volgens Kroesen met “verwijden, verbreden, divergeren. Daarna ga je direct inperken en keuzes maken. Betrouwbaarheid speelt daarbij een grote rol: installaties moeten het wel een hele week dóen - ook als het twintig graden vriest”.
De TU/e is bovendien een hightech universiteit, zo stelt Kroesen. De projecties waarvan er in de binnenstad steevast de nodige te vinden zijn, zijn visueel weliswaar altijd spectaculair, “maar dat kan bij wijze van spreken iedereen”. Interactie en een link met de strategische onderzoeksgebieden van de TU/e staan eveneens op het wensenlijstje.
Terugkeer van de Tesla Coil
Over één installatie waren de betrokkenen het al gauw eens: de Tesla Coil moest terugkomen. Vijf jaar terug leverde de blikseminstallatie een stroom aan enthousiaste reacties op met zijn muzikale show vanaf het dak van De Zwarte Doos.
Dit jaar krijgt de Tesla Coil een plek in de vijver naast het grand café, waar hij volgens Kroesen met zijn vonken “gaat losbeuken” op de zwarte boeddha en eieren van het kunstwerk van Alex Vermeulen. Onder de boeddha komt een waterpartij (die na GLOW blíjft) waarop animaties van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen worden geprojecteerd. Thema is het ontstaan van het leven.
Het lichtkunstwerk wordt zorgvuldig afgeschermd, onder meer om te voorkomen dat iemand onverhoopt in de vijver belandt terwijl de vonken en volts hem om de oren vliegen. De eieren en boeddha worden verpakt in een soort geleidend kippengaas, “anders wordt dat plastic kapotgebombardeerd”. Kroesen wil een componist benaderen om een muziekstuk te schrijven voor de inmiddels polyfoon spelende Tesla Coil.
Metershoog hologram
Vanaf de Zwarte Doos lopen GLOW-gangers in november langs Vertigo richting Atlas (voormalig Hoofdgebouw). Boven de vijver daar komt een metershoog driedimensionaal hologram, waarvoor een 3D-scan wordt gemaakt van een kunstwerk in het Van Abbemuseum. De bijbehorende data wordt volgens Kroesen “via glasfibers of een laserbundel” naar de TU/e-campus getransporteerd. Het Integrated Photonics Instituut zet die versleutelde data vervolgens om naar een hologram.
Ook dit project krijgt na GLOW een permanente plek in de hal van Atlas, zo is het plan. “Zo krijg je hier langs fotonische weg een soort dependance van het Van Abbe en zouden we regelmatig een ander kunstwerk naar hier kunnen ‘halen’”.
Derde TU/e-GLOW-project komt in de markthal van MetaForum, waar een interactieve installatie komt van de faculteit Industrial Design en het Intelligent Lighting Institute. Wat bezoekers hier precies te wachten staat, is volgens Kroesen nog onbekend. In de hal komt waarschijnlijk tevens een kleine horecavoorziening. “Mensen zijn toch zo’n anderhalf uur op ons terrein; dan wil je ze op z’n minst een kopje koffie kunnen aanbieden.”
Ook de schoorsteen achter MetaForum wordt voor GLOW onder handen genomen; lichtarchitect en TU/e-alumnus Har Hollands maakte het ontwerp hiervoor. Over driekwart van de schoorsteen komt een (permanente) led-installatie waarmee uiteenlopende patronen in verschillende kleuren kunnen worden gemaakt. Maar de schoorsteen zou volgens Kroesen ook kunnen worden gebruikt als informatieve lichtbaken voor uiteenlopende gelegenheden en mededelingen.
Op het grasveld voor Flux komt een interactief lichtkunstwerk vanuit de GLOW-organisatie, “een project dat ze elders op de route nergens kwijt konden”. Op De Zaale, onder de bomen tussen het Laplaceplein en Gemini, komt een lichtconstructie van de studieverenigingen CHEOPS en Lucid - volgens Kroesen “een ingewikkeld netwerk van stokken en touwen met verlichting. De bedoeling is dat die reageren op het publiek dat langsloopt”.
Bezoekers lopen van daaruit onder de loopbrug tussen MetaForum en Potentiaal door, waar tevens de finish van de GLOW Run is. Voor een paar duizend lopers eindigt hier de route door de verlichte stad.
Grof geweld
Bij de Dommel wacht GLOW-gangers een ander spektakelstuk, zo is althans de bedoeling. Hier wil de TU/e een bliksemstraal van tachtig tot honderd meter realiseren, met behulp van een lange dunne koperdraad waarop een hoogspanningspuls van een half miljoen volt wordt gezet. “Daarmee krijg je een bliksemflits; dat knalt met grof geweld”, belooft Kroesen. De koperdraad moet elke tien minuten opnieuw worden gespannen. Dit klusje wordt straks geklaard door drones, met hulp van TU/e’s studententeam Blue Jay.
Met haar ‘Exploding Wire’ hoopt de TU/e een wereldrecord te vestigen. Een groep uit Nieuw-Zeeland kwam volgens Kroesen eerder tot een eenmalige bliksemstraal van vijftig meter, “wij willen de hele week door, elke tien minuten, een straal over liefst honderd meter realiseren”, aldus de decaan, die de recordpoging wil aanmelden bij recordorganisatie Guinness.
De TU/e-bijdrage aan GLOW wordt volgens Kroesen bovenal gerealiseerd via “in kind-bijdragen”. De universiteit investeert ook, maar de decaan wil niet zeggen hoeveel. “Bovenal gaat er heel veel werk en tijd van allerlei TU/e-mensen in zitten.”
Discussie