2.500 zonnepanelen op sportcentrum en Spectrum
Op de daken van het Studentensportcentrum en Spectrum worden dit najaar zo’n 2.500 zonnepanelen geïnstalleerd. Met de ruim 600.000 kilowattuur die de panelen jaarlijks zullen opwekken, voldoet de TU/e ruimschoots aan de eisen om Atlas (het voormalige Hoofdgebouw) het BREEAM-duurzaamheidspredicaat ‘outstanding’ mee te geven.
De universiteit schaft de panelen niet zelf aan, vertelt Ronald van Nattem, Hoofd Beheer en Onderhoud van Dienst Huisvesting. “Het is niet onze core business om energie op te wekken en we wilden ook geen risico dragen. Een externe partij, OVVIA, krijgt daarom van ons de gelegenheid om panelen op onze daken te plaatsen. Zij zorgen voor installatie en onderhoud en in ruil daarvoor garanderen we dat we de komende vijftien jaar de opgewekte stroom afnemen.”
Aanleiding voor het laten plaatsen van de panelen was dat de TU/e jaarlijks minimaal 500.000 kWh aan groene energie moet (laten) opwekken om te voldoen aan de eisen van het BREEAM-duurzaamheidspredicaat ‘outstanding’, dat het voormalige Hoofdgebouw (tegenwoordig Atlas) na renovatie zal dragen.
De transactie is rendabel voor de TU/e door een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidieregeling SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van ‘grijze’ stroom en de prijs die de TU/e aan opwekker OVVIA moet betalen. Als grootverbruiker betaalt de TU/e nu 8,5 cent per kWh, een prijs waarbij de terugverdientijd voor zonnepanelen boven de twintig jaar ligt. Dankzij een subsidie van in totaal circa 870.000 euro betaalt de TU/e de komende vijftien jaar minder dan 8,5 cent per opgewekte kWh zonnestroom.
“Die subsidie gaat overigens direct naar de aanbieder”, legt Boudewijn Elmans uit, die het project namens Dienst Huisvesting leidt. “Er zijn veel partijen afgekomen op onze aanbesteding, en dat heeft voor een goede marktwerking gezorgd. De gekozen constructie betekent dat de opdrachtnemer erbij gebaat is om zoveel mogelijk stoom op te wekken tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Bovendien krijgen ze een korting op de subsidie als ze niet aan de voorwaarden voldoen. Daardoor hebben ze goed nagedacht over hoe ze dat willen aanpakken. Dat is voor ons natuurlijk allemaal gunstig.”
Het Studentensportcentrum en Spectrum zijn volgens Elmans de enige gebouwen die in aanmerking kwamen voor de panelen. “De andere daken op de campus hebben te veel schaduw, hebben binnen de termijn van vijftien jaar onderhoud nodig of zijn tegen die tijd niet meer in gebruik.” Hij schat dat de panelen begin november in bedrijf kunnen zijn. “Het hangt voornamelijk op de levertijd van een speciale transformator voor het sportcentrum; die zou tegen die tijd binnen moeten zijn.”
Discussie