Voetbalrobots TU/e voor derde keer wereldkampioen

Voetbalrobots TU/e voor derde keer wereldkampioen

De voetbalrobots van TU/e-team Tech United hebben op de WK RoboCup hun derde wereldtitel in de wacht gesleept. In hun negende WK-finale op rij wisten de Eindhovense robots het Chinese team Water, van de universiteit van Beijing, pas te verslaan bij de penalty’s. De zorgrobot van de TU/e behaalde de tweede plaats in de @Home-League.

De voetbalwedstrijd tegen Water, van de Beijing Information Science and Technology University, was bijzonder spannend. Na de eerste helft stond 2-1 op de borden voor het TU/e-team, en het spel speelde zich grotendeels af voor de goal van de Chinezen. Maar uit een counter vijf minuten voor het einde van de tweede helft wisten de robots van team Water de gelijkmaker te scoren.

In de verlenging ging al snel een Chinese robot met een rode kaart van het veld, maar daar wisten de Eindhovense robots niet van te profiteren. Het werd zelfs 2-3. Gelukkig scoorde het Eindhovense team binnen een halve minuut de gelijkmaker. In de laatste minuut van de verlenging leek het mis te gaan, toen de Chinezen nogmaals het doel troffen, maar de goal werd afgekeurd. Dus moesten de robots uiteindelijk penalty's nemen.

De Chinezen namen de eerste vijf penalty's, maar die wist de Eindhovense keeper allemaal te stoppen. De Eindhovense voetbalrobots hadden daarna maar één goal nodig voor de wereldtitel. Meteen bij de eerste penalty was het raak, en kon het TU/e-team de polonaise inzetten. "Ik heb er gewoon geen woorden voor", reageerde teamcoach en TU/e-studente Lotte de Koning direct na de wedstrijd uitgelaten en opgelucht. "Het was zo ongelooflijk spannend!"

De @Home League is een competitie van robots die als hulp-in-huis functioneren. Daarin legde het zorgrobot-team van Tech United beslag op de tweede plaats. Een mooi resultaat, maar voor teamleider Janno Lunenburg toch wat teleurstellend. "We liepen dit jaar in de voorrondes wat achter op de grote concurrenten, maar we waren in de finale de beste. Helaas was dat niet genoeg om de puntenachterstand in te lopen en de eerste plaats te pakken", vertelt de teamleider. 

Zijn zorgrobots AMIGO en SERGIO pakten vooral punten in de restaurant-challenge, en op het onderdeel persoonsherkenning. Bij de objectherkenning en -manipulatie lieten ze echter punten liggen. Lunenburg: "Jammer, want bij het testen ging het stukken beter."

De RoboCup 2016 werd gespeeld in het Duitse Leipzig. Er waren zo'n 3.500 deelnemers uit meer dan 40 landen. Het doel van de RoboCup-toernooien is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan robots als hulp in huis, die eraan kunnen bijdragen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Doordat de regels steeds strenger worden én doordat de teams na de toernooien al hun kennis delen, gaat de technologie snel vooruit.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel