TU/e haalt vier Veni’s binnen

Onderzoekers Joachim Arts, Marcos Guimarães, Danqing Liu en Hanneke Gelderblom hebben een Veni-beurs gekregen, die ze voor onderzoek aan de TU/e gaan inzetten. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 158 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni-beurs van maximaal 250.000 euro toegekend. Met die financiering kunnen veelbelovende jonge wetenschappers drie jaar lang hun eigen ideeën verder uitwerken.

Joachim Arts, Universitair Docent bij Operations, Planning, Accounting and Control (IE&IS), krijgt de beurs voor zijn onderzoek ‘Learning from degradation data: When to shut down public services’. Een beschrijving van zijn onderzoek: ‘Onverwacht falen van MRI-scanners, vliegtuigen en andere kapitaalgoederen is onveilig en kostbaar. Data over faalgedrag is daarom zeldzaam, terwijl data over slijtage steeds meer real-time beschikbaar wordt. Dankzij real-time data kan de logistiek en het onderhoud voor elk systeem individueel geoptimaliseerd worden zodat de veiligheid en economische prestaties verbeteren.’

Marcos Guimarães zet de financiering in om met andere onderzoekers een nieuwe klasse nanomaterialen te bestuderen, die verbeteringen van bepaalde magneto-elektrische componenten mogelijk maakt. Elektronische componenten die gebruik maken van magnetische eigenschappen zijn sleutelonderdelen in computers. Denk onder meer aan harde schijven. Een nieuwe generatie van deze componenten belooft snellere computers met een lager energieverbruik. Guimarães werkt nu nog niet aan de TU/e en maakt later de overstap naar de vakgroep Physics of Nanostructures.

Danqing Liu, postdoc bij Functional Organic Materials and Devices (ST), mag de Veni inzetten voor het onderzoek ‘Communicating polymers towards haptics and soft robotics’. Het onderzoeksvoorstel beoogt de ontwikkeling van ‘communicerende polymeren’. Met de vingers kan een door een elektrische of lichtpuls aangebrachte lokale vervorming van het polymeeroppervlak worden 'waargenomen'. Daarnaast kan een door vingers aangebrachte deformatie worden ‘waargenomen’ door de polymere coating. Dit maakt informatieoverdracht van machine naar mens en vice versa mogelijk.

Hanneke Gelderblom, nu nog verbonden aan de Universiteit Twente, gebruikt de Veni voor onderzoek naar verdamping van druppels ‘levende vloeistoffen’. Ze gaat op termijn aan de slag bij Turbulence and Vortex Dynamics (Technische Natuurkunde) aan de TU/e. Het verdampen van een vloeistofdruppel met kleine deeltjes erin laat karakteristieke patronen achter op de ondergrond, zoals de bekende koffiekring. Wat gebeurt er met deze patronen als de deeltjes leven? De onderzoekers bestuderen hoe patroonvorming van levende bacteriën in verdampende vloeistofdruppels plaatsvindt en hoe dit beïnvloed kan worden.

In totaal dienden 1056 onderzoekers bij NWO een aanvraag in voor een Veni-financiering. Externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden beoordeelden deze aanvragen door middel van peer review. De ingediende onderzoeksvoorstellen zijn vervolgens binnen de NWO-wetenschapsgebieden beoordeeld door breed samengestelde commissies, onder andere op basis van persoonlijke vraaggesprekken met de aanvragers. De aanvragen op het snijvlak van verschillende wetenschappelijke gebieden (interdisciplinair) zijn door een aparte commissie beoordeeld. Met de 158 Veni-beurzen investeert NWO in totaal 39,5 miljoen euro.

Deel dit artikel