Slimmer Leven Challenge dit jaar met extra track

Slimmer Leven Challenge dit jaar met extra track

De Slimmer Leven Challenge, de zorgcompetitie waarin studenten van de TU/e, Fontys en Summa samen innovaties bedenken om het leven van ouderen aangenamer te maken, heeft dit jaar twee versies: één waarin nieuwe zorginnovaties worden bedacht en één waarin wordt voortgeborduurd op bestaande ideeën. De werving van studenten is in volle gang.

Tweemaal eerder werd de Slimmer Leven Challenge aan de TU/e gehouden. Dertig groepjes van circa zes studenten van de TU/e, Fontys Hogescholen en het Summa College bedachten tijdens de kickoff-dag innovaties om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren. De vijf groepen met de beste plannen kregen de kans verder te gaan. Zij kregen trainingen en een uitnodiging voor de finale in juni tijdens de Dutch Technology Week.

Zo gaat het dit jaar weer, maar tegelijkertijd is er ook een andere versie van de competitie. Studenten kunnen er nu ook voor kiezen om een bestaande case uit te werken door er een businessplan voor te schrijven of het in de productfase te brengen.

Er zijn drie casussen. Een 68-jarige mantelzorger vraagt om een ’Thuiskomertje’ voor dementerenden: een polsbandje waarmee de drager een bepaald liedje hoort wanneer hij of zij dichter bij zijn of haar kamerdeur komt. De andere uit te werken ideeën betreffen technologische hulp voor een zelfstandig wonende gehandicapte man en een slimme medicijndoos, die signalen moet afgeven zodra er medicatie moet worden ingenomen en de medicijnen ook vrijgeeft.
Wanneer de studententeams tijdens de finale hun uitwerkingen presenteren, zijn de case-eigenaren (de personen die het idee aandroegen) aanwezig om mee te denken.

Op dit moment zijn er nog niet veel aanmeldingen voor de challenge. Werktuigbouwkundestudent Tumsa Letif en Maijke Receveur, studente Innovation Management, zitten in het organisatieteam, dat bestaat uit tien studenten van de drie genoemde onderwijsinstellingen. Letif heeft wel een idee waarom het nog niet stormloopt bij de inschrijvingen: “Studenten weten nog niet hoe leuk het is”.

Letif nam vorig jaar deel aan de wedstrijd. “Het koste mij één dag, de kickoff-dag, want ik kwam helaas niet verder. Maar het was heel leuk om samen te werken met mensen die je normaal niet tegenkomt. Bij het bedenken van oplossingen vallen ook alle verschillen, bijvoorbeeld in opleidingsniveau en leeftijd, weg.”

Op 24 februari is de kickoff in het Auditorium, waarbij de deelnemers voor het eerst hun groepje zien. Degenen die kiezen voor de bestaande projecten, krijgen een week eerder al de kans te beginnen. Tweemaal vijf teams mogen door naar de finale tijdens de Dutch Technology Week van 23 tot 28 mei. Inschrijven kan tot 1 februari.

Deel dit artikel