- Student
- 05/01/2016
Vooral psychologen, architecten en orthopedagogen komen vaak op dubieuze werkervaringsplekken terecht, meldt FNV Jong. De bond lanceerde voor de zomervakantie een meldpunten verzamelde 255 klachten.
Hetzelfde onderwerp houdt ook televisieprogramma De Monitor bezig. “Jong, afgestudeerd en uitgebuit”, zei presentator Teun van der Keuken in de uitzending van maandag. “Hoe komt het dat niemand aan de bel trekt?”
De Monitor deed afgelopen najaar, net als FNV Jong, een oproep om misstanden te melden en besteedde er al eerder aandacht aan. Uiteindelijk kreeg de redactie meer dan 130 tips binnen. De Monitor en de vakbond verwijzen naar elkaar. Voorzitter Esther Crabbendam van FNV Jong zat in de uitzending van gisteren.
Jongeren proberen met een werkervaringsplek hun curriculum vitae op te poetsen, in de hoop dat ze uiteindelijk toch een baan vinden. Vaak zijn die werkervaringsplekken verkapte arbeidsplaatsen. Volgens FNV Jong dient bijna niemand een klacht in bij de Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie), die moet toezien op de bescherming van werknemers. Daar zouden daar allerlei redenen voor zijn. De stagiairs willen hun eigen glazen niet ingooien of weten soms niet eens dat de constructie illegaal is.
Discussie