
- Campus
- 19/01/2016
'Asiel' ontfermt zich over 'vergeten' kunst TU/e
Achttien kunstwerken die tot voor kort in bezit waren van de TU/e, worden nu via een website 'ter adoptie' aangeboden aan particulieren. Het gaat om kunstwerken vanuit de Beeldende Kunstenaars Regeling uit de periode 1956-1987, die de universiteit inmiddels heeft overgedragen aan de Stichting Onterfd Goed.
De TU/e heeft in de jaren tachtig veel kunstwerken in bruikleen gekregen die kunstenaars maakten in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling. In ruil voor het inleveren van hun werk kregen de kunstenaars een uitkering om van te leven. Als een beoordelingscommissie werken goedkeurde, kocht het rijk ze aan. Die gaf ze in bruikleen aan rijksgebouwen en zodoende ook aan de TU/e.
TU/e’s kunstconservator Gerard Verhoogt vertelt dat er rond 1980 veel kunstwerken hun weg naar de campus vonden. “Die kwamen te hangen in zalen, maar ook in werkkamers. Als medewerkers verhuisden, namen ze ze mee - of niet. Jarenlang werd niet bijgehouden wat waar hing.”
Door uit de hand gelopen kosten is de regeling in 1987 stopgezet. In 2005 heeft het Instituut Collectie Nederland, tegenwoordig onderdeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een inventarisatie gemaakt van alle aangeschafte BKR-kunst. “De TU/e heeft toen veertien werken teruggegeven en ICN zocht er een plekje voor.” Wat ICN niet kwijt kon, is in status veranderd van ‘bruikleen’ naar ‘eigendom’.
Verhoogt: “De TU/e kreeg toen ongeveer vijftig werken in eigendom. Die werden opgeslagen in de kelder van het Auditorium, maar niet verzorgd. Er kwam schimmel op, het glas brak, licht vervaagde de kleuren. Veel werken zijn qua betekenis achterhaald.” Een jaar of vijf geleden heeft de kunstcommissie TU/e’ers de kans gegeven om iets uit te zoeken, maar volgens Verhoogt zijn niet meer dan één of twee werken meegenomen.
Afgelopen november meldde Stichting Onterfd Goed zich. Deze stichting ontfermt zich over de werken en verkoopt ze via een webwinkel voor een volgens Verhoogt ‘schappelijke prijs’. Dit asiel voor kunst is een goed ding, zegt de kunstconservator. “Nu is er een goede bestemming gevonden voor werk dat hier al dertig jaar in de weg staat.”
Discussie