- Student
- 03/02/2016
En hoe is het in Berlijn?
Berlijn, de stad van Currywurst en de Ampelmännchen. Ik ben sinds september op stage bij het Duitse ingenieursbureau Schlaich Bergermann Partner voor mijn master Bouwkunde. Schlaich Bergermann Partner is verantwoordelijk voor vele voetbalstadions, gekromde glasdaken en bruggen over de wereld. Een aantal van deze staan ook in Berlijn, zoals de Berlin Hauptbahnhof.
Naast de ontworpen gebouwen van mijn stageadres zijn er tal van musea, leuke barretjes en monumenten te bezichtigen. Met mijn kamer op steenworp afstand van waar oorspronkelijk de Mauer lag, word ik dagelijks geconfronteerd met de grens tussen het vroegere Oost- en West-Berlijn.
Het is wennen dat hier veelal op de straat gefietst wordt. Maar dat weerhoudt velen er niet van om op de fiets te stappen. Op die manier leer je de stad veel beter kennen; zo merk je wanneer je in Oost-Berlijn bent dat je moet oppassen om niet in een tramspoor te komen, West- Berlijn heeft daarentegen geen tram.
Al snel leer je de echte Berlijners kennen, norse en in zichzelf gekeerde types. Als op-twee-na grootste stad van de EU is Berlijn de laatste tien jaar steeds hipper geworden. Zo is in het centrum minder dan de helft van de bewoners oorspronkelijk Berlijns. Het is een aantrekkelijke internationale stad waar je de meest uiteenlopende types kunt leren kennen.
Do
Contact leggen met lokale Berlijners, hoewel ze af en toe typisch zijn, is het leuk om met ze uit te gaan en je Duits te oefenen. Daarnaast de fiets of de benenwagen pakken. Met alleen de U-Bahn is het snel en efficiënt reizen, maar dit geeft maar een beperkt beeld van de stad. Daarnaast de vlooienmarkten, parken en de omliggende meren niet vergeten!
Don’t
Alleen de typische toeristenplekken bezoeken. Juist op de momenten dat ik doelloos met vrienden door de stad struinde, kwam ik onverwachts de leukste plekjes tegen.
Discussie