
- Student , Campus
- 05/02/2016
Boeken makkelijker verkopen door BoekSwap
Binnenkort is er op de TU/e een mogelijkheid om je studieboeken te kopen en verkopen, zonder er zelf veel voor te doen. Na het succes op de TU Delft vestigt studieboekverkoper BoekSwap zich ook op het TU/e-terrein. Bij hen kun je je gebruikte studieboeken inleveren, zij verkopen ze voor je en jij vangt er ook nog geld voor.
BoekSwap is in 2012 opgericht door studenten van de TU Delft. Het bleek daar zo’n succes, dat de initiatiefnemers het nu ook in Eindhoven willen proberen. “Ons doel is om de studiekosten omlaag te halen en in Delft kregen we daar in 2012, gesponsord door de universiteit, de ruimte voor”, vertelt Soufian Ahdi, masterstudent Civiele Techniek aan de TU Delft en medeoprichter van BoekSwap. Het aantal boeken dat de studenten verkopen,gaat elk jaar met dertig procent omhoog.
Het succes in Delft is volgens Ahdi te danken aan de studenten zelf. “Onze ervaring is dat studenten over het algemeen lui zijn. Ze wíllen vaak hun boeken wel verkopen, maar hebben geen zin in de moeite”, verklaart hij.
Het kantoor van BoekSwap gaat een aantal weken per jaar open, zodat studenten hun boeken daar kunnen inleveren. De boeken worden verkocht voor 65 procent van de nieuwprijs. Aan het begin van het collegejaar is er een grote verkoopperiode. Als de boeken van de student worden verkocht, krijgt diegene vijftig procent van de nieuwprijs terug.
Een aantal jaar terug zijn Joris van Rijn en Bas Schleijpen, TU/e-studenten Industrial Engineering & Innovation Sciences, ook een initiatief gestart om studieboeken te verkopen: www.tueboeken.nl. Volgens Ahdi heeft BoekSwap daardoor eerst getwijfeld of ze ook in Eindhoven wilden starten. “Uiteindelijk hebben we het wel gedaan, omdat die TU/e-website een soort marktplaats is. Bij ons hoef je alleen je boeken in te leveren en verder niets te doen”, vertelt Ahdi.
Het gaat goed met tueboeken.nl; inds kort is de website er ook voor de opleiding Rechten aan de Universiteit Leiden. Medeoprichter Joris van Rijn ziet het Delftse BoekSwap niet als concurrentie. “Het is een extra service, wat het verkopen en kopen van boeken voor studenten makkelijker maakt. En dat is in lijn met ons idee”, vertelt Van Rijn. Volgens hem voorziet tueboeken.nl in een andere behoefte dan BoekSwap. Bij tueboeken.nl moet je namelijk zelf je boeken online zetten en verkopen. Van Rijn: “Wij vinden het persoonlijk contact belangrijk en hoeven er niets aan te verdienen.”
BoekSwap wil eind februari openen in het Paviljoen. Vanaf die tijd kunnen studenten - op nog vast te stellen momenten - boeken komen inleveren.
De initiatiefnemers zoeken nog studenten die geïnteresseerd zijn in een bijbaan bij BoekSwap. Voor interesse kun je mailen of je aanmelden op hun website.
Discussie