TU/e-onderzoeker ‘onthult’ geheimen van de kerstman
De kerstman krijgt het elk jaar weer voor elkaar om wereldwijd miljoenen pakjes te bezorgen, in een arrenslee, getrokken door rendieren. Hoe lukt ‘m dat toch? Barry Fitzgerald (37), postdoc-onderzoeker bij Scheikundige Technologie, probeert op een wetenschappelijke manier het antwoord te geven. Zijn boek Secret Science of Santa Claus is onlangs verschenen. Eerder schreef de Ierse TU/e-onderzoeker al een boek over de wetenschap achter superhelden.
Zijn eigen nieuwsgierigheid naar het reilen en zeilen van de kerstman, iets wat Fitzgerald al van jongs af aan had, was zijn belangrijkste motivatie om het boek te schrijven. “Ik wilde mijn eigen vragen beantwoorden. Het liefst zou ik terug in de tijd reizen en de zevenjarige versie van mijzelf mijn boek geven. Daarnaast wil ik ouders aansporen om dit boek met hun kinderen door te nemen, zodat ze al jong met wetenschap in aanraking komen.”
In zijn zoektocht naar antwoorden heeft Fitzgerald zijn eigen kennis gebruikt, maar zelf ook een hoop geleerd. Hij ging er ook voor te rade bij enkele TU/e-collega’s. “Ik beschrijf in mijn boek onder meer hoe je de kerstman met behulp van 3D-printen zou kunnen klonen, zodat hij genoeg hulp heeft. Ik had er al wel eerder wat over gelezen, maar heb me nu pas echt goed in dat onderwerp verdiept.”
De lezer krijgt in het boek antwoorden op vragen als ‘Hoe reist de kerstman de wereld rond op kerstavond’ en ‘Hoe vermijdt hij regen en sneeuwstormen’. Ook volgt een beschrijving van de kerstman in de toekomst. Daarbij komen onder meer drones aan bod en de bezorging van pakjes op Mars. “Ik heb de kerstman in mijn boek van de negentiende eeuw naar de eenentwintigste eeuw met veel meer geavanceerde technologie gebracht.”
De in Limerick geboren Ier heeft de afgelopen weken zijn verhaal onder de aandacht gebracht in zijn thuisland, waar hij onder meer basisscholen en middelbare scholen bezocht. Ook opende hij er de week van de wetenschap. “Ik heb veel slimme en leuke vragen en opmerkingen gehad op mijn uitleg. Een van de mooiste reacties vond ik die van een elfjarige die opmerkte ‘dat de kerstman dan toch echt bestaat’.
De enthousiaste wetenschapper is al bezig met een nieuw boek. Een tipje van de sluier wil hij wel oplichten: “Het zal gaan over schurken, maar dan met een twist.”
Lees meer over de geheime wetenschap achter de kerstman in Cursor 7, die verschijnt op donderdag 15 december.
Het boek 'Secret Science of Santa Claus' is verkrijgbaar via www.secretscienceofsantaclaus.com en via www.bwscience.com. Op 11 januari 2017 houdt Fitzgerald een lezing over zijn eerste boek 'Secrets of Superhero Science' bij Studium Generale.
Discussie