Ov-boete: alleen als je echt reist

De Tweede Kamer besloot gisteren dat vanaf 2018 studenten alleen nog maar een boete voor hun verlopen ov-studentenkaart kunnen krijgen als ze er echt mee reizen. De boete wordt in de eerste twee maanden ook lager: geen 97 euro per halve maand, maar 75 euro. Daarna gaat de boete omhoog naar 150 euro per halve maand om misbruik te bestrijden.

VVD en CDA hadden de verandering van de bedragen voorgesteld. D66 voegde eraan toe dat de kaarthouder ook echt moet hebben gereisd. Donderdag had minister Bussemaker nog gezegd dat het niet wenselijk is dat DUO het reisgedrag volgt van zoveel duizenden studenten die hun kaart niet hebben afgemeld.

Jaarlijks zetten zestigduizend studenten hun kaart te laat stop. Dat levert de ov-bedrijven enkele tientallen miljoenen euro’s aan boetes op. Sommige van de beboete studenten gebruiken hun kaart niet eens en doen alles op de fiets, maar moeten toch betalen voor het ‘reisrecht’.

Aan de voorlichting schort het ook. Even niet opletten en studenten moeten honderden euro’s betalen. Daarom vindt de Kamer dat ook de voorlichting aan studenten moet verbeteren. Eerder mag de boete niet omhoog, staat in een aangenomen motie van de PvdA en vijf andere partijen. Kennelijk hebben de Kamerleden vertrouwen dat dit voor 1 januari 2018 lukt.

Liever nog willen de Kamerleden een technische oplossing: de minister moet met de ov-bedrijven in gesprek over automatische beëindiging van de ov-studentenkaart als de eigenaar er geen recht meer op heeft.

Studentenstraf

De meeste studenten mogen vijf jaar reizen met hun ‘studentenreisproduct’: tijdens de nominale studieduur plus één jaar erna. Als hun kaart verlopen is, moeten ze hem eigenhandig stopzetten bij een NS-automaat.

De meeste studenten beëindigen hun kaart op tijd en de rest doet dat snel als ze eenmaal een boete hebben gekregen. Er zijn echter ook (oud-)studenten die opzettelijk de kaart niet stopzetten, omdat een gewoon abonnement duurder zou zijn dan de boete. Het hogere bedrag moet daar een einde aan maken.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemen de hogere boete een studentenstraf. Jarmo Berkhout van de LSVb: “Het is onvoorstelbaar dat er geen systeem denkbaar is waarin de poortjes gewoon dicht blijven als je onrechtmatig gebruik maakt van je ov-kaart.”

Deel dit artikel