- Onderzoek , Student
- 02/12/2016
IJsbouwer Arno Pronk gaat proefdraaien in China
Over drie weken gaat universitair docent Arno Pronk in de Chinese stad Harbin een kleine verwarmde iglo bouwen en een vier meter hoog model van een ijstoren. Over een jaar moet die toren opgeschaald worden tot dertig meter hoog. Zijn droom is het om in 2022 tijdens de Winterspelen in Beijing het Holland Huis in ijs neer te zetten. Maar ook de bouw van iglo’s op Mars heeft zijn interesse.
De ijsprojecten die Arno Pronk (leerstoel Innovative Structural Design) de afgelopen drie jaar in het Finse Juuka samen met studenten van de faculteit Bouwkunde initieerde, hadden in 2014 en 2015 zwaar te lijden onder het te warme weer. In februari van dit jaar liet Pronk daarom weten om op deze locatie geen hele grote ijsprojecten meer te kunnen realiseren. Voor nieuwe projecten zei hij te willen samenwerken met de grote ijsfestivals in China en Japan. Hier zijn inmiddels contacten uit voortgekomen met de universiteit van Harbin, de Noord-Chinese stad waar elk jaar het International Ice and Snow Sculpture Festival wordt georganiseerd.
Aan de Chinese universiteit heeft Pronk dit jaar een summer school verzorgd, waarbij hij zo’n tweehonderd studenten heeft laten zien hoe het werken met door papierpulp versterkt ijs in elkaar steekt. Over drie weken reist hij met een aantal studenten van Bouwkunde af naar Harbin om daar twee kleine projecten uit te voeren. Pronk: “We gaan samen met Chinese studenten een kleine iglo bouwen, met een diameter van vijf à zes meter en zo’n twee meter hoog, die we van binnen gaan verwarmen. De buitenkant van deze pilot-iglo moet dan extra gekoeld worden en daarvoor werken we samen met het bedrijf EasyCool, dat ook een aantal mensen meestuurt naar Harbin. Ook gaan we een kleine toren bouwen van vier meter hoog.”
Flamenco Ice Tower
De bouw van de diverse onderdelen voor de twee projecten, zoals de opblaasbare mallen, wordt uitgevoerd door studenten van de Chinese universiteit, laat Pronk weten. “Geregeld hebben we hier contact over. Ook het merendeel van de kosten wordt gedragen door de Chinezen.”
Begin 2018 moet op het ijsfestival van Harbin dan een aanzienlijk grotere iglo gebouwd worden, “waar bijvoorbeeld een bar in ondergebracht kan worden”, vertelt Pronk. Ook de zogeheten Flamenco Ice Tower (zie afbeelding) moet dan opgeschaald worden tot een hoogte van dertig meter. “Onze techniek, waarbij we met papierpulp versterkt ijs opspuiten tegen een mal, is voor de Chinezen totaal nieuw en ze zijn er zeer geïnteresseerd in. Het plan is ook dat volgend jaar vanuit de universiteit van Harbin een hoogleraar en een promovendus naar onze faculteit toekomen.”
Holland House
Voor de iets verdere toekomst koestert Pronk een nog ambitieuzere wensdroom. “In 2022 vinden in Beijing de Olympische Winterspelen plaats. Wat zou er nu mooier zijn dan dat wij daar dan het Holland House neerzetten, gemaakt van ijs? Stel je eens voor wat dat voor een publiciteit zou opleveren voor onze universiteit en voor de stad Eindhoven.”
Tamelijk futuristisch van aard zijn de plannen die de universitair docent heeft voor de bouw van verwarmde iglo’s op Mars. “Ik heb contact gelegd met het New Yorkse architectenbureau Clouds, die vorig jaar een wedstrijd van NASA hebben gewonnen, waarbij gevraagd werd om een mogelijke behuizing te ontwerpen voor op de planeet Mars. Clouds had er een 3D-geprint ijshuis voor bedacht en wij willen nu daarmee gaan experimenteren met de 3D-betonprinter van onze faculteit. Student Yaron Moonen gaat zich in samenwerking met vier studenten van het Summa College richten op de vraag hoe we het met papierpulp versterkt ijs door de nozzle kunnen krijgen. In oktober 2017 tijdens de Dutch Design Week zullen we hiervan de resultaten presenteren."
Discussie