- Student
- 16/12/2016
Hier een woontoren? Not in my backyard!
Omwonenden van het verloederende studentencentrum De Bunker zitten totaal niet te wachten op de grootse plannen die toekomstig eigenaar Vesteda met het terrein voor ogen heeft. Dat bleek gisteravond tijdens een door de ontwikkelaars belegde bewonersavond, bedoeld om de omwonenden over de plannen in te lichten.
Het voornemen van Vesteda om een woontoren van 85 meter uit de Bunker te laten oprijzen, zorgde voor een aantal woedende reacties uit de goedgevulde zaal. Er is vooral angst voor jarenlange overlast van bouwverkeer, maar ook voor de schaduwwerking die in het verschiet ligt. “Waarom hier? Waarom zo hoog?”, klonk het al snel toen de eerste plaatjes verschenen.
Architect Nanne de Ru van architectenbureau Powerhouse Company had een fraai cultuur-historisch college voorbereid, waarin hij uitlegde hoe de 'brutalistische' perspectieflijnen van Bunker-architect Huig Maaskant in het toekomstig torenontwerp terugkwamen. Maar daar hadden de bewoners geen boodschap aan. “Die hele Maaskant zal me een zorg zijn”, riep een bewoonster. “Wat heb ík aan een toren die straks op vijftien meter van mijn huis staat? De hele dag in de schaduw zitten op mijn balkon? Komt u hier wonen? Ik kan maar beter verhuizen. Op wie kan ik de waardevermindering van mijn woning verhalen?”
Ook aanwezig hoofd Dienst Huisvesting van de TU/e Veronique Marks probeerde de bewoners nog te overtuigen door te wijzen op de opknap van het verloederende achterterrein en de komst van een grandcafé in de plint van het nieuwe gebouw. “Mevrouw, voor een kop koffie ga ik wel naar de stad. Het moet allemaal hoog, hoger, hoogst hier in Eindhoven. We zijn verdorie New York niet! Dit komt uit de koker van mannen in pakken die hier mooi geld aan verdienen. Maar wíj moeten er tegenaan kijken.”
Volgens Jos Roijmans, programmamanager Spoorzone van de gemeente Eindhoven is nog niets beslist en resteren nog voldoende tijd en opties op tegen de plannen in het verweer te gaan. Voor de realisatie is namelijk een bestemmingsplanwijziging nodig. Daar kan een zogenoemde zienswijze tegen ingediend worden. Ook later, als het tot een bouwvergunning komt, kunnen bewoners bezwaar aantekenen. Over de schaduwwerking van de toren wordt nog onderzoek verricht, zei Roijmans, die verder wees op bestaande normen op het gebied van schaduw- en windhinder, waar de ontwikkelaars zich aan te houden hebben.
In het herontwikkelingsplan van architectenbureau Powerhouse-Company moet de toren vanuit het middelste deel van de Bunker verrijzen. De herkenbare zwaar betonnen gevels aan de kop, worden opgeknapt, maar blijven als beeld overeind. De invulling ervan staat nog open. Vesteda denkt aan een short-stayhotel, een grand-café en een kantoor. Het robuuste karakter van de Bunker komt ook in de toren terug door het gebruik van betonnen en aluminium bouwmateriaal. Voor de bewoning richt Vesteda zich op het middeldure huursegment. Voor een appartement moet naar schatting van Vesteda rond de 1000 euro per maand worden betaald.
De ontwikkelaars kondigden aan over een paar maanden met een uitgewerkt plan terug te komen, dat dan opnieuw aan de bewoners zal worden voorgelegd.
Discussie