Nieuw technisch college in Middelburg

Nieuw technisch College in Middelburg

In Middelburg komt een tweede University College met vier technische opleidingen: het Bèta College Zeeland. Oud-TU/e-rector Hans van Duijn schrijft het businessplan daarvoor en de bedoeling is om in september 2017 de eerste vijftig studenten te ontvangen. Er worden driejarige opleidingen voor werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica en materiaalkunde aangeboden.

Het nieuwe college moet een aanvulling zijn op het University College Roosevelt (voorheen de Roosevelt Academy), ook gevestigd in Middelburg. De TU/e zal er samen met Universiteit Utrecht verantwoordelijkheid voor dragen. In BN De Stem zegt Hans van Duijn, tot mei 2015 rector magnificus van de TU/e, dat het Bèta College zeer goed bij Zeeland past: “Denk aan precisielandbouw, waterzuivering, chemie, logistiek en elektrisch vissen. Wij willen jongeren naar Zeeland trekken en ze behouden”.

Dat die jongeren tussen de bacheloropleiding en hun uiteindelijke loopbaan nog een masteropleiding aan de TU/e gaan doen - dat is volgens Bart Smolders, decaan van de faculteit Electrical Engineering, één van de doelen. “Wij zijn nu bezig de opleiding daar zo’n vorm te geven dat de studenten uit Zeeland kunnen doorstromen in onze masters. Dat vind ik een interessante route. Er is een groot tekort aan ingenieurs in Nederland; hoe meer we er kunnen opleiden, hoe beter.”

Wie de vakken gaan geven, is nu nog niet duidelijk. Smolders: “De ambitie is dat er in Zeeland een docententeam komt dat zelf de opleiding verzorgt. In het begin zullen docenten van hier of Utrecht cursussen opzetten of geven, en zelf ben ik daartoe ook bereid.”

Omroep Zeeland deed verslag van de bijeenkomst van de Zeeuwse afdeling van netwerkorganisatie De Maatschappij. Daar vertelde Hans van Duijn onder andere over de locatie die hij op het oog heeft. “Het gebouw en terrein van energiebedrijf Delta is volgens mij erg geschikt. Dan kunnen we alle studierichtingen bij elkaar houden in één gebouw en zelfs huisvesting bieden aan de studenten.” De bedoeling is een kleinschalig opleidingsinstituut te creëren met in totaal zeshonderd studenten: tweehonderd per leerjaar.

Van Duijn schrijft het businessplan en wil daar in juli mee klaar zijn. Als de benodigde 25 tot 30 miljoen opgehaald wordt, kan het College volgens hem in september 2017 starten.

Deel dit artikel