Fontys betaalt 20 miljoen voor TNO-gebouw
Het techniekonderwijs van Fontys Hogescholen krijgt een plek op de campus van de TU/e. Het gebouw van TNO aan de Rondom dat eind 2000 werd opgeleverd, wordt één van de nieuwe Fontys-locaties. Deze week bereikten Fontys en TNO overeenstemming over de aankoop, die zal plaatsvinden in 2017. Fontys betaalt 20 miljoen euro voor het pand, waarin straks 3.500 studenten gehuisvest worden.
Al in april 2012 tekenden Fontys en de TU/e een intentieovereenkomst voor een betere verbinding van het hbo en universitair techniekonderwijs in Eindhoven. Volgens het persbericht van Fontys wordt de eerste stap in die richting nu vier jaar later gezet door de aankoop van het gebouw van TNO op de TU/e-campus.
Fontys denkt tot 2020 nodig te hebben om het pand door interne verbouwing en uitbreiding geschikt te maken voor 3.500 studenten. Het gaat om de opleidingen voor ICT, Toegepaste natuurwetenschappen, Engineering, Automotive en Bedrijfsmanagement, educatie en techniek. Op dit moment studeren aan Fontys in totaal 44.000 studenten.
Volgens Fontys-woordvoerder Piet van Ierland zullen de komende maanden de plannen voor verbouw en uitbreiding verder ontwikkeld worden en hoopt men voor de zomervakantie het plaatje rond te hebben. "Ergens in 2017 zal dan de daadwerkelijke aankoop plaatsvinden", aldus Van Ierland.
Volgens Van Ierland zijn de belangrijkste voordelen van het zitten op het terrein van de TU/e straks te behalen bij een betere doorstroom van hbo-studenten naar de masteropleidingen van de TU/e en het delen van de faciliteiten die op de campus aanwezig zijn.
Jo van Ham, collegelid van de TU/e, noemt de komst van Fontys naar het TNO-gebouw "goed voor de samenwerking op het gebied van techniek en engineering. Onze campus ontwikkelt zich steeds meer tot een levendige techniek-campus, waarbij het hele scala van het onderwijs present is: van mbo tot hbo tot wo. Dat Fontys clustert met de TU/e is goed voor de innovatiekracht in de Brainport-regio. Het is een versterking van het zogenaamde human capital in de hightech maakindustrie."
Volgens het collegelid is de komst van Fontys naar de campus ook meteen een mooie opstap om te gaan praten over nieuwe, innovatieve onderwijsvormen. "We gaan gezamenlijk kijken of en hoe we dat kunnen organiseren. Het is heel pril, maar het is denkbaar dat we bijvoorbeeld onderwijszaken samen gaan doen op de benedenverdieping van het gebouw."
Het TNO-gebouw werd in oktober 2000 opgeleverd om TNO Industrie te huisvesten. In mei 2001 verrichtte koningin Beatrix de officiële opening. In dat jaar trad ook Jan Mengelers, de huidige collegevoorzitter van de TU/e, aan als directeur van dit onderdeel van TNO.
De bouwkosten bedroegen destijds ruim 45 miljoen euro, waarvan meer dan de helft bestemd was voor de technische infrastructuur. Ruim 550 medewerkers kregen binnen het gebouw de beschikking over zestig laboratoria en zes cleanrooms.
In 2003 vond een omslag plaats bij TNO. De publiek-private onderzoeksorganisatie dook in de rode cijfers en de jaren daarop werden honderden banen geschrapt. Daardoor kwam TNO in de Eindhovense vestiging veel te ruim in zijn jasje te zitten. Mede om die reden circuleerden in 2010 al berichten dat TNO het pand wilde afstoten.
De afgelopen vijf jaar is de bezetting van het gebouw, mede als gevolg van de herhuisvesting van enkele activiteiten op de High Tech Campus Eindhoven, sterk teruggelopen tot circa 130 personen. Dat vermeldt TNO in zijn persbericht naar aanleiding van de aanstaande verkoop.
In januari 2008 verhuisde de Gemeenschappelijke Technische Dienst van de TU/e - nu bekend onder de naam Equipment & Prototype Center (EPC) - vanuit de W-hal met 45 medewerkers naar de onderste verdieping van het gebouw.
Volgens Van Ham is ook de aanwezigheid van EPC onderwerp van gesprek met Fontys. Van Ham: "Het is ons een lief ding waard als de dienst op die locatie kan blijven zitten. Het EPC zit nu echter erg ruim in zijn jasje, dus het kan op minder vierkante meters. Maar nogmaals: we doen alles in goed onderling overleg."
Discussie