
- Student , Campus
- 26/04/2016
“Finance Week niet enkel interessant voor bedrijfskundigen”
TU/e-studenten kunnen over twaalf dagen hun financiële kennis bijschaven tijdens de allereerste TU/e Finance Week. Een breed scala aan financiële onderwerpen wordt gepresenteerd in de vorm van lezingen en workshops. De commissieleden die dit vierdaagse evenement organiseren, weten zeker dat ze voorzien in een brede behoefte. Annemarie van Gaal opent maandag 9 mei in het Auditorium de week met een lezing.
Een speciale commissie van studievereniging Industria organiseert dit jaar voor het eerst een vierdaags evenement dat geheel gewijd is aan zaken zoals beleggen, het voorspellen van aandelenkoersen, cyber security, de toekomst van de bitcoin en wat het betekent om carrière te willen maken in de financiële wereld. De TU/e Finance Week die plaatsvindt van 9 tot en met 12 mei, voorziet volgens de commissieleden Hilde Weerts en Joost Vos duidelijk in een behoefte die leeft onder een brede groep TU/e-studenten.
Weerts: “Dit evenement is niet enkel interessant voor studenten die Technische Bedrijfskunde studeren. Alle TU/e-studenten zullen later tijdens hun loopbaan op een of andere manier te maken krijgen met financiële aangelegenheden. Bij sommige opleidingen zitten op dat vlak meer vakken in het curriculum dan bij andere. Bij Industria zagen we echter een brede toeloop van studenten van alle opleidingen als we op financieel vlak iets organiseerden. Ook tijdens de Wervingsdagen is dat het geval.”
Het programma is zeer divers. Het varieert van een lezing van wiskundig hoogleraar Johan van Leeuwarden, die door te kijken naar historische feiten verklaart hoe financiële modellen werken en die tevens vooruit blikt naar de toekomst. Maar er kan ook ingetekend worden voor een bezoek aan een escape room, waar zestien mensen door middel van het oplossen van financiële vraagstukken aan dienen te ontsnappen.
Het zal niet alleen over geld verdienen gaan, aldus Vos. Woensdag 11 mei houdt de Groningse econoom Robert Inklaar een lezing over het verschil tussen rijk en arm. Volgens Vos was ook de Triodos Bank uitgenodigd om over hun duurzame manier van bankieren te komen praten, “maar die zeiden geen tijd te hebben”.
De openingslezing wordt maandag 9 mei verzorgd door Annemarie van Gaal, onder meer bekend van financiële hulpprogramma’s op tv. Zij zal het in de Blauwe Zaal van 16.00 tot 17.00 uur hebben over manieren waarop je als student met het steeds ruwer wordende financiële klimaat om kunt gaan. Ook geeft ze tips voor studenten die ondernemer willen worden. Na afloop is er een netwerkborrel op het grasveld tussen Vertigo en het Auditorium.
Mocht de week een succes worden, dan zal het volgend jaar zeker weer georganiseerd worden, aldus Weerts en Vos. Beiden beleggen zelf overigens niet. “Daar heb ik simpelweg het geld niet voor”’, zegt Vos lachend.
Op 9, 10 en 11 mei zal in de Zwarte Doos de film The Big Short draaien, die gaat over de crisis die ontstond met het omvallen van slechte hypotheken.
Discussie