
- Campus
- 22/09/2015
Schatzoeken voor gevorderden op de campus
Dertien schatten zijn verstopt op het TU/e-terrein en die zullen komend weekend fanatiek gezocht worden door geocachers. Een masterstudent Technische Informatica heeft deze serie ‘Rondje TU/e’ uit hobbyisme gemaakt. Hij is enkele maanden geleden benaderd door de organisatie van ‘Geocoinfest 2015’ om zijn caches onderdeel te laten zijn van het festival dat als standplaats het Klokgebouw heeft. Daar worden van 25 tot en met 27 september circa vijfduizend bezoekers verwacht.
Technische Informaticastudent Wouter Ligtenberg heeft als hobby geocaching. Dat houdt in dat hij caches (buisjes, kistjes of tonnen met daarin een logboek) zoekt èn verstopt. Sinds hij als masterstudent aan de TU/e verbonden is, heeft hij op de campus dertien caches ‘gemaakt’ en die Rondje TU/e genoemd. Het is meer dan een logboekje verstoppen; er hoort ook telkens een uitdagende puzzel bij op de website www.geocaching.com om de geografische coördinaten op te sporen. Omdat er tussen elke cache minimaal 161 meter (0,1 mijl) moet zitten (dat is één van de vele richtlijnen) zijn er op de campus maximaal 16 te leggen.
Eén was er al toen Ligtenberg begon, gemaakt in 2006 door twee Wiskunde-alumni met de nickname nordkapp.“Dat is een heel mooie”, zegt Ligtenberg, nickname otherwise777 . “Het is een reeks van acht puzzels op 6-vwo-wiskundeniveau. Al puzzelend wandel je vijf kilometer rond en krijg je ook nog informatie over de geschiedenis van de wiskunde.”
Het is not done om hier te schrijven waar Ligtenbergs caches zich op de campus bevinden. Kleine hints wil hij wel geven. “Kunstwerken hebben veel potentie als goede verstopplek en in de schoorsteen bij Ceres ligt waarschijnlijk ook iets.”
Geocoinfest 2015 is een evenement voor geocachers dat zich van 25 tot en met 27 afspeelt in en vanuit het Klokgebouw. Binnen zijn er activiteiten zoals op elke hobbybeurs en buiten kunnen mensen actief gaan zoeken. Er vertrekken bussen naar Zuid-Limburg en Amsterdam, en er zijn tours in Nuenen en dus op de campus. Ligtenberg: “De mensen kunnen hier twee tot drie uur actief bezig zijn en dertien schatten vinden.”
Geocaching is vijftien jaar geleden ontstaan toen het GPS-netwerk openbaar werd. De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden omdat de drempel verdween om er een GSP-apparaatje van tweehonderd euro voor aan te schaffen. Een smartphone kan ook coördinaten weergeven. Iedere smartphonebezitter kan, na aanmelden op de genoemde website, en gewapend met een pennetje om de naam te noteren in de logboekjes, aan de slag.
Discussie