
- Campus
- 19/10/2015
TU/e ververst snel water in algengroene vijver
Dienst Huisvesting gaat het water in de vijver bij het Hoofdgebouw binnenkort verversen. De TU/e-vijver heeft, mede onder invloed van het weer, te kampen met algengroei waardoor regelmatig flinke plassen groene drab en schuim op het water drijven. Schadelijk voor de gezondheid is de algengroei volgens de experts niet.
De TU/e-vijver kleurt de laatste weken nadrukkelijk groen. Dat is ook Thijs Mooren, medewerker van Dienst Huisvesting, niet ontgaan. Volgens hem is het water in sommige periodes van het jaar eenvoudigweg troebeler dan anders, “dat gaat op en neer. Dit heeft te maken met de algengroei, die wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de temperatuur en de zon. Nu is het water inderdaad weer wat groener; als dadelijk in de winter de temperatuur verder terugloopt, wordt het waarschijnlijk een stuk minder”.
Dat neemt niet weg dat Dienst Huisvesting de vijver in de gaten houdt en volgens Mooren samen met een gespecialiseerd bedrijf bekijkt wat de mogelijkheden zijn. Vieze drab, schuim en andere troep worden sowieso bijna dagelijks uit de vijver geschept en binnenkort wordt de vulinstallatie in de vijver weer aangezwengeld. “Hiermee kunnen we het water niet alleen aanvullen als het onder een bepaald peil komt, maar ook verversen. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan.” Daarnaast staan in de vijver permanent twee beluchters aan die doorlopend zuurstof in het water brengen om het schoon te houden.
Het water zou ook met chemische middelen gereinigd kunnen worden, maar dit ziet Dienst Huisvesting volgens Mooren als laatste redmiddel. “Liever reinigen we de vijver op een natuurlijke manier.” Een uv-lamp werkt weliswaar in bijvoorbeeld een kleine koi-vijver, “daarvan gaan algen en bacteriën dood en zo blijft het water schoon. Maar met een vijver met 1.450 kuub water erin werkt dat niet”.
Gevaarlijk voor de gezondheid van mens of dier is de algengroei volgens Mooren niet, maar het wordt anders wanneer er sprake zou zijn van blauwalg. “Maar dit ontstaat alleen bij heel hoge temperaturen, dat zie je ’s zomers nog wel eens gebeuren bij bijvoorbeeld ondiepe vennen. Dan komt er ook een beetje blauwe gloed over het water te liggen. Dat moet je altijd in de gaten houden.”
Het kan volgens Mooren geen kwaad als bijvoorbeeld studenten bij wijze van spontane actie eens in de vijver belanden, maar de universiteit staat er volgens hem zeker niet bij te juichen. “We krijgen vaak aanvragen van mensen die de vijver voor een activiteit of evenement willen gebruiken, maar daar zijn we terughoudend mee. Iets drijvends kan vaak nog wel, maar vooral de bodem is kwetsbaar.”

Discussie