Diner voor alumnisociëteit. Foto | Rob Stolk

Top-alumni zetten hun euro's in op TU/e-startups

Alumnisociëteit Mens Agitat Molem, voor de toppers onder de TU/e-alumni, kwam dinsdagavond voor de tweede keer bijeen. In Kennispoort kregen zij in drie uur informatie over vier start-ups, een diner en de kans om elkaar weer eens te spreken. Ondertussen werd geluisterd naar hun ervaringen aan andere universiteiten en in het bedrijfsleven.

Universiteitshoogleraar Bert Meijer begint de avond met een voordracht over de (on)mogelijkheden van het creëren van leven. De grootste uitdaging van zijn Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen is de magie van de moleculaire zelforganisatie te begrijpen.
Meijer vertelt dat hij en collega’s tijdens het verwezenlijken van die missie interessante ontdekkingen doen, zoals een meeverende make-up-foundation of lippenstift die niet plakt aan een glasrand. Hij doet er een beetje lacherig over. “Maar on the way zetten we ook een stapje in de genezing van Alzheimer.”

Nadat TU/e-bestuursvoorzitter Jan Mengelers de dertig aanwezigen vertelt over de profilering van de universiteit, bespreekt discussieleidster Rozemarijn Schalkx stellingen over philantropic funding. Moet de TU/e daarvoor haar eigen alumni benaderen, of moet ze groot geld halen bij sterren van buiten?

Kees Mouwen, oud-bestuurder van Tilburg University, weet dat Amerikaanse universiteiten samen honderden mensen in dienst hebben om fondsen in te zamelen. Bert van der Els, CEO bij Heijmans, tipt dat beoogde geldgevers persoonlijk benaderd moeten worden. “En zeg dan waar je het geld voor gebruikt, bijvoorbeeld voor Alzheimeronderzoek.”

Een dinerbuffet onderbreekt de informatiestroom. Aan vier ronde tafels maken de mannen kennis of praten ze over TU/e-zaken als de winst van Solar Team Eindhoven en de verbouwing van Potentiaal. De zes uitgenodigde vrouwen kunnen er om uiteenlopende redenen niet bij zijn. Na het eten geven drie TU/e-startups en studententeam STORM elk een pitch van vijf minuten. De aanwezigen hebben allen een euromunt gekregen en die mogen ze inzetten op één van de ideeën.

Gerbert van de Ven, medeoprichter van Avular, vertelt over de drones die het bedrijf bouwt. “Het zijn inspectie-drones voor de industrie. Ze kunnen snel en goedkoop olietanks, boorplatforms en hoogmasten inspecteren. We hebben al een Chinese investeerder gevonden, maar aan jullie wil ik vragen om ons met bedrijven in contact te brengen die zo’n drone kunnen gebruiken.”

SMART Photonics wordt gepitcht door oprichter Richard Visser. “We maken chips waar lichtbronnen ín zitten.  Een voorbeeld van toepassing komt uit de medische wereld. Onze chip kan bacteriën aantonen door sporen van methaan te detecteren in de adem van mensen. Methaan is uitlaatgas van bacteriën.” Visser sluit zijn praatje af met de mededeling dat investeringen welkom zijn.

Texas van Leeuwenstein is teammanager van STORM Eindhoven. Gepassioneerd vertelt hij over de reis rond de wereld die de studenten in 2016 in tachtig dagen willen maken op de door hen ontwikkelde elektrische toermotorfiets. “We zijn nu op zoek naar locaties in de wereld waar wij onze motor én de teamleden kunnen opladen.” Slim om die vraag hier te stellen; de aanwezigen hebben netwerken over de hele wereld.

Tot slot vertelt Rick Scholte, wiens Sorama in 2009 ontstond uit zijn promotieonderzoek aan de TU/e, over zijn geluidscamera. “Op afstand is te zien waar geluid vandaan komt. Handig bij veiligheidshandhaving.” Ook is hij onder andere bezig met Philips Drachten. “We hebben het erover hoe een koffiezetapparaat in de ochtend moet klinken en hoe ’s avonds.”

De meeste munten leggen de alumni neer bij Sorama. John Körmelings euro komt echter terecht bij SMART Photonics. “Dat is zo ongelofelijk slim. Ik begrijp er niks van, maar het schijnt erg praktisch te zijn”, zo verklaart hij. Net als de meeste aanwezigen vindt de kunstenaar alle verhalen zeer interessant en gaat hij tevreden naar huis. 

Deel dit artikel