Marian van den Broek, Hans Rooijmans, Ad van Rooij en Leon van de Vorstenbosch (vlnr).

“Sociale aspect krijgt aan de TU/e maar weinig aandacht”

De personeelsvereniging is zeker nog wel van deze tijd. En misschien wel harder nodig dan ooit, aan een universiteit waar het resultaat belangrijk is, waar hard wordt gewerkt en veel medewerkers stress ervaren. “Het sociale aspect krijgt maar weinig aandacht”, vindt Ad van Rooij, sinds deze maand bestuursvoorzitter van de vereniging. “De PV moet kijken: hoe kunnen wij die dagelijkse stress een beetje bij de mensen weghalen?”

“Een zware sessie”. Zo beschrijft Van Rooij (Dienst Huisvesting) de algemene ledenvergadering van de PV begin november, tijdens welke de laatst overgebleven leden van het vorige bestuur gezamenlijk hun functies neerlegden. Een bestuurswissel die volgens vorig voorzitter Toon Verhaar geen schoonheidsprijs verdiende en ook Van Rooij heeft er naar eigen zeggen “een paar nachten niet van geslapen, onder meer vanwege de erg formele manier waarop het traject die avond liep”.

Hij vervolgt: “Vanuit het College van Bestuur ligt er een bepaalde structuur voor de personeelsvereniging, je moet aan allerhande zaken voldoen. Het vorige bestuur heeft de hele organisatie, inclusief het formele deel, trouwens heel goed in beeld gebracht en perfect op papier gezet. Maar ik sta er over het algemeen wat ‘socialer’ in; ik leef meer naar de géést van de statuten en iets minder naar de letter van de wet.”

Dat botste ook voorheen al weleens, zegt Van Rooij, die eerder zeven jaar secretaris van de PV was en een tijdje het PVOC - de ontmoetingsruimte van de PV in het Paviljoen - beheerde. Vooral dat laatste lag hem naar eigen zeggen goed, maar verschillen van inzicht over de invulling hiervan leidden ertoe dat hij die functie na twee jaar weer neerlegde. “We zaten niet op één lijn.”

Een paar maanden terug ging het bij Van Rooij toch weer kriebelen en meldde hij zich bij toenmalig voorzitter Verhaar - tevens zijn collega binnen Dienst Huisvesting - om te praten over de problemen bij de PV. De vereniging heeft al lange tijd moeite om vooral jongere werknemers aan zich te binden en het toenmalig bestuur draaide noodgedwongen al geruime tijd op halve kracht.

Geen valse start

Hoewel zowel de oude als nieuwe voorzitter met een weinig goed gevoel terugkijkt op de uiteindelijke bestuurswissel, ervaart Van Rooij zijn bestuurlijke rentree zeker niet als een valse start. Het nieuwe bestuur heeft volgens hem nu twee keer vergaderd, “de klik is er en er hebben zich ook al andere mensen gemeld die dingen voor ons willen gaan doen. Het voelt heel warm”. Het nieuwe bestuur wordt, naast Van Rooij, gevormd door bestuurslid Leon van de Vorstenbosch (eveneens van Dienst Huisvesting), secretaris Marian van den Broek (Informatie Expertise Centrum) en penningmeester Hans Rooijmans (oud-medewerker van Dienst ICT). Andere bestuursfuncties moeten nog worden ingevuld.

De nieuwe bestuursvoorzitter is er eerlijk over: hét panacee dat de personeelsvereniging uit het spreekwoordelijke slop moet trekken, heeft hij niet paraat. “Er zijn heel veel gedachten en ideeën die nog moeten groeien.”

Succesvolle activiteiten blijven daarnaast gewoon bestaan, benadrukt hij. Van Rooij wijst onder meer op de jaarlijkse Sinterklaasviering voor medewerkers en hun gezinnen, en op de bioscoop- en theaterkaartjes die leden met korting kunnen kopen. De PV is op het moment onder meer in onderhandeling met een energieleverancier over een gunstig aanbod voor medewerkers.

Nieuw onderkomen

Daarnaast wordt georiënteerd op een nieuw onderkomen voor de vereniging, die haar huidige PVOC naar verwachting in 2018 moet verlaten wanneer het Paviljoen gesloten wordt. De PV kijkt volgens Van Rooij momenteel vooral naar Potentiaal, dat wordt verbouwd tot woontoren met onderin ruimte voor andere partijen. Deze week heeft de vereniging een eerste gesprek hierover.

Of de door het vorige bestuur geopperde splitsing van activiteiten voor medewerkers en gepensioneerden doorgaat, kan Van Rooij nog niet zeggen. “Daar hebben we nog niet over nagedacht. Maar dat idee is zeker niet van tafel, want als je het mij persoonlijk vraagt: er móet op dat vlak iets gebeuren. We zijn er ook voor jonge mensen en dat moeten we ook gaan uitstralen.”

Waarom het bereiken en betrekken van die jongere medewerker zo moeilijk is, daarop heeft ook de nieuwe voorzitter geen pasklaar antwoord. “Mensen hebben al veel te doen, zijn in hun privéleven al druk met allerhande verenigingen en activiteiten. Misschien zijn ze op dat vlak gewoon heel tevreden.”

Toch ziet hij zeker een toegevoegde waarde voor de PV aan de TU/e. “De TU/e is enorm resultaatgericht, er wordt ontzettend hard gewerkt en veel mensen ervaren stress. Het sociale aspect krijgt daarbij maar weinig aandacht. De PV moet kijken: hoe kunnen wij die dagelijkse stress een beetje bij de mensen weghalen?”

Deel dit artikel